Home»Kult»HOD PO BESKONAČNOJ LINIJI…. SVE DO NAŠIH SRCA : U Pančevu od 3. oktobra izložba posvećena La Linei

HOD PO BESKONAČNOJ LINIJI…. SVE DO NAŠIH SRCA : U Pančevu od 3. oktobra izložba posvećena La Linei

5
Shares
Pinterest Google+
La Linea/Photo: facebook@La Linea di Osvaldo Cavandoli
La Linea/Photo: [email protected] Linea di Osvaldo Cavandoli

Sećate li se crtaća koji je u staroj Jugoslaviji bio popularan osamdesetih, i u kojem je čovečuljak (nalik na liniju) nailazio stalno na prepreke, a onda ih uz pomoć svog crtača (ruka koja se pojavljuje i docrtava objekte po potrebi) vešto prevazilazio…

Najveća strip izložba ove godine “Živeo Kavandoli! – Hod po beskonačnoj liniji” biće otvorena 3. oktobra u 19 časova u bioskopu Vojvodina u Pančevu.

Izložba je posvećena najpoznatijem animiranom liku osamdesetih, La Linei (Liniji) i njenom tvorcu, italijanskom animatoru Osvaldu Kavandoliju.

Reč je o animiranom serijalu La Linea ili Linija, proslavljenog italijanskog animatora Osvalda Kavandolija, čija se desetogodišnjica smrti u Srbiji obeležava velikom međunarodnom strip izložbom, uz učešće više od 100 autora iz celog sveta, među kojima je desetak iz Srbije.

U čast Osvalda Kavandolija La Linee, MUSIL – Fondacija muzeja industrije i rada iz grada Breše, zajedno sa Udruženjem KomunikArt i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu ugostiće na večeri otvaranja Serđa Kavandolija, Osvaldovog sina, Pjera Tonina, nastavljača Kavandolijevog rada i najpoznatijeg animatora u Italiji danas, kao i Fusako Jusaki, poznatu japansku strip crtačicu.

Stvoren kao reklama za belu tehniku

La Linea je neodvojiva od svog autora, Osvalda Kavandolija, animatora i strip crtača koji je obeležio italijansku istoriju industrijskog dizajna i grafike, masovnih komunikacija, kao i italijansku kolektivnu svest. Kavandoli je stvorio “Liniju” u formi stripa 1969. godine, u reklamne svrhe, za italijanskog proizvođača bele tehnike. Međutim, La Linea se uskoro seli na male ekrane i postaje popularna širom sveta, hodajući kroz preko 250 epizoda.

Njima će se pridružiti i domaći strip autori koji su stvarali u čast ovog velikog umetnika: Aleksandar Zograf (ujedno i selektor domaćeg programa), Wostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko Malk i Nikola Vitković.

Takođe, u okviru pratećih programa izložbe, biće organizovano i nekoliko važnih i značajnih predavanja.

Dan kasnije, 4, oktobra na istom mestu, Serđo Kavandoli pričaće o svom ocu, njegovom radu i životu, kao i o njegovoj bogatoj kulturnoj zaostavštini o kojoj on sada brine. U tome će mu pomoći Pjero Tonin, strip crtač i animator mlađe generacije italijanskih strip autora, kog kritika smatra jednim od najpoznatijih nastavljača Kavandolijevog rada.

La Linea/Photo: facebook@La Linea di Osvaldo Cavandoli
La Linea/Photo: [email protected] Linea di Osvaldo Cavandoli

U utorak, 10. oktobra, dr Adam Crnobrnja iz Narodnog muzeja Beograda održaće predavanje “Skrivene priče svedenih formi”. Dr Crnobrnja je jedan od arheologa koji je na lokalitetu Crkvine kod Stublina (u blizini Obrenovca) pronašao figurine vinčanske kulture koje, po svojim karakteristikama neobično podsećaju na lik kojeg je smislio Kavandoli.

Ova zanimljiva paralela između kreacije koja je rezultat oblikovanja u glini neolitskog čoveka, sa rešenjem do kojeg je došao jedan savremeni umetnik, šest i po hiljada godina kasnije, biće tema njegovog predavanja.

Posebnu celinu čini besplatan program u Beogradu, 12. oktobra od 10 sati, u prostorijama Wireless Media, koji je osmislio kreativni strateg, pisac i predavač Lazar Džamić pod nazivom “La Linea i marketing: Kako oživeti neživo”.

U okviru serijala predavanja zainteresovani će moći da čuju izlaganja marketinških stručnjaka Borislava Miljanovića, Slavimira Stojanovića Futra, Slavoljuba Stankovića, glumca Mićka Ljubičića i Nordeus Tima.

HL

Previous post

Da osveste i oslobode... Zato CounterIgnitioN novu turneju započinju u (Titovom) Užicu

Next post

"Znanje na prvi ogled"... Evo šta Beograd sprema za 12. Noć istraživača...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *