Home»Film»Ovaj film o caru Nikolaju su u Rusiji zabranili… i to ne samo zbog toga što je 16+

Ovaj film o caru Nikolaju su u Rusiji zabranili… i to ne samo zbog toga što je 16+

3
Shares
Pinterest Google+
Matilda/Photo: YouTube printscreen
Matilda/Photo: YouTube printscreen

Najveća ruska distributerska grupa saopštila je da je “iz bezbednosnih razloga” odbila da prihvati prikazivanje “Matilde”, kontroverznog filma o vezi izmedju ruskog cara Nikolaja Drugog i jedne balerine, koji je izazvao gnev tradicionalnih pravoslavaca.

Za protivnike, film “Matilda”, koji treba da izađe 26. oktobra, daje nepristojnu sliku poslednjeg ruskog cara, koga su boljševici pogubili s porodicom 1918, i koga Pravoslavna crkva smatra mučenikom.

– Da bi ozbezbedili sigurnost naših gledalaca, Sinema Park i Formula Kino odlučili su da odustanu od distribucije filma ‘Matilda’ zbog pretnji – rekla je portparolka distributera Aleksandra Artamonova.

Matilda/Photo: YouTube printscreen
Matilda/Photo: YouTube printscreen

Generalni direktor grupe Roman Linin, rekao je da je odbijanje da se distribuira film “iznuđena mera”.

– Buka koja se digla oko ovog filma je nesumnjivo povećala njegov komercijalni potencijal, ali bezbednost naših gledalaca je na prvom mestu –  rekao je on u saopštenju prosleđenom agenciji Frans pres.

Taj distributer ima 624 sale u 28 ruskih gradova, odnosno 15 odsto ukupne bioskopske mreže u Rusiji.

Reditelj filma Aleksej Učitel, čiji studio je napadnut “molotovljevim koktelom” prošle nedelje, pozvao je snage bezbednosti da čuvaju dvorane gde će se prikazivati njegov film.

Pravoslavna crkva je na svom vebsajtu osudila svako demonstrativno nasilje i “pseudoreligiozne radikalne” osobe, ali je dala podršku onima koji se “mole” da film ne stigne u bioskope.

Film je izazvao i gnev vođa u većinski muslimanskim ruskim republikama kao što su Čečenija i Dagesta, koji su tražili od Ministarstva kulture da zabrani njegovo prikazivanje na njihovim teritorijama u ime poštovanja vere, bez obzira o kojoj se veri radi.

POGLEDAJTE TREJLER ZA OVAJ KONTROVERZNI FILM:

HL/Izvor: Beta

Previous post

ČUVAJTE SVOJE ZALIHE RUMA I PAZITE NA BUBNE OPNE...  Rum Smugglers su u akciji

Next post

Ovako zvuči kad Foo Fightersi sviraju AC/DC

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *