JuMi je Zubin Metha za 22. vek… Robot dirigovao na koncertu Andree Bočelija u Teatru Verdi

0
73
Photo: Facebook @andreabocellicommunitypage
Photo: Facebook @andreabocellicommunitypage

Robot JuMi dirigovao je u utorak uveče filharmonijskom orkestru na koncertu italijanskog tenora Andree Bočelija u Teatru Verdi u Pizi.

Kako prenosi Rojters, to je bilo prvo pojavljivanje ovog robota sa dve ruke koji je dizajnirala švajcarska kompanija ABB, a povodom obeležavanja Prvog međunarodnog festivala robotike u tom gradu u Toskani.

Robot je dirigovao orkestru pri izvođenju 18 muzičkih dela, uključujući čuvenu ariju “La Dona e mobile” iz Verdijeve opere “Rigoleto”, a kada je podigao dirigentsku palicu nije pokazao ni najmanji znak nervoze, navodi britanska agencija.

Photo: youtube.com printscreen
Photo: youtube.com printscreen

– JuMi ima visok nivo pokreta i fluidnosti u pokretima, kao i neverovatno iznijansirane izraze – rekao je listu “Il Fato kvotidijano” Andrea Kolombani, redovni dirigent orkestra “Luka” koji je sinoć nastupio u Pizi.

Kako je Kolombani ocenio, “to je izvanredan korak napred s obzirom na inače krute pokrete kakvi su se kod robota mogli videti do sada”.

JuMi, čije je ime izvedeno od fraze “you and me” (ti i ja), sve pokrete je učio od Kolombanija, koji mu je pridržavao ruke na probama kako bi kompjuter mogao da memoriše ispravne pokrete.

Robot ne može da improvizuje i bilo kakva neočekivana promena tempa muzičara bila bi pogubna.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime