VELIKA TAJNA BRITANSKE KRALJICE KRIMI-ROMANA: Agata Kristi nije podnosila Poaroa

0
335
Oglasi

Mysterious_affair_at_stylesHerkul Poaro je čuveni detektiv sa “malim sivim ćelijama” i čudnim naglaskom. Agata Kristi prvi put je pisala o Poarou 1920. godine u romanu “Misterija u Stajlsu”.

Poaro je Belgijanac koji kao izbeglica dolazi 1916. godine u Englesku. Uskoro ga poziva stari prijatelj kapetan Hejstings i tako počinju njegova istraživanja. Pojavio se u 33 njena romana i u više desetina kratkih priča.

Glumac Dejvid Suše se pojavio u 24 filma i 70 epizoda serije “Poaro”. Serija je snimana od 1989. godine, a poslednja epizoda je prikazana 2013. godine. “Zavesa” je poslednji roman u kojem se detektiv pojavljuje. Iako napisan tokom Drugog svetskog rata, objavljen je tek 1975. godine, deset godina pre nego što se Suše prvi put pojavljuje u filmu “Trinaestoro za večerom”.

Interesantno je da je u tom filmu Poaroa tumačio Piter Justinov, a Suše je pokušao da dočara lik inspektora Džapa. I sam je kasnije izjavio da se nije pronašao u toj ulozi, a mnogi ljubitelji Poaroa kažu da je Sušeova interpretacija neprevaziđena.

Ono što je najzanimljivije u čitavoj priči o Herkulu Poarou je činjenica da sama Agata Kristi nije podnosila ovog svog junaka i da je pisala samo zato što se sviđao publici. Mislila je da previše odvlači pažnju od njeih drugih junaka, S druge strane, nekima je Poaro bio inspiracija, pa se mnoge osobine ovog čovečuljka mogu videti i kod inspektora Kluzoa u filmovima iz serijala “Pink Panter”.

Agata Kristi, Herkul Poaro/Photo: Promo
Agata Kristi, Herkul Poaro/Photo: Promo

Ipak, istinska najveća tajna koju je krila Agata Kristi je njen nestanak na 11 dana 1926. Tokom svih ovih godina bilo je mnogo spekulacija o tome šta se dogodilo između 3. i 14. decembra – od toga da je reč o triku za bolje prodavanje romana, do toga da je imala saobraćajnu nesreću i doživela amneziju.

Agata Kristi je postala vrlo poznata baš u godini kada je nestala i to nakon što je objavila svoj šesti roman “Ubistvo Rodžera Akrojda”. Međutim, iste godine joj je umrla majka, pa se spisateljica potpuno okrenula svom poslu, preterujući u vremenu provedenio za pisaćom mašinom. U decembru joj je muž Arči rekao da je napušta zbog druge žene.

Agata Kristi, Herkul Poaro/Photo: Promo
Agata Kristi, Herkul Poaro/Photo: Promo

Trećeg decembra Agata je izašla iz kuće u kojoj su zajedno živeli i nestala. Njen automobil pronađen je u blizini kuće Nensi Nil, Arčijeve ljubavnice, nakon čega je Agatu tražilo 1.000 policajaca, 15.000 volontera, a u potragu su bili uključeni i avioni.

Pronađena je u hotelu Svan Hidropatik u Jorkširu, gde je bila registrovana pod prezimenom muževljeve ljubavnice. Agata Kristi je rekla da se ne seća ničega i lekari su zaključili da pati od amnezije.

A tajna je ostala. Možda je jedino Herkul Poaro znao istinu…

HL

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime