NAJLUĐE POP/ROK AUKCIJE ZA PRVIH 22 GODINE eBay-a… Kobejnova umrlca na majici, Timberlejkov doručak i air gitare

0
49
eBay Promo

eBay – najpoznatija internet stranica koja pruža uslugu online aukcijske kupovine i prodaje – danas slavi 22 godine postojanja.

Stranicu je u SAD-u osnovao Pjer Omidjar, prvo pod imenom AuctionWeb. Priča je krenula tako što je na aukciju stavio pokvareni laser, a nedugo potom dobio je i ponudu od čoveka koji je hteo da ga kupi po cijeni od 14,8$. Pjer mu se potom javio kako bi se uverio da li je shvatio da je reč o predmetu koji je u kvaru. Na to je dobio odgovor:

– Kolekcionar sam pokvarenih lasera.

Ostalo je istorija…

eBay je pokrenut 1998. godine, a od tada pa sve do danas na njemu možete pronaći apsolutno sve što vam zatreba.

Podsaknuti rođendanom eBaya, na portalu muzika.hr odabrali su neke kul, bizarne, super skupe ili pak jeftine predmete povezane s muzikom i rokenrolom, uspešno ili neuspešno pristigle do svojih kupaca.

Jezik Džina Simonsa kao igračka

eBay Promo
eBay Promo

Dugi jezik Džina Simonsa iz grupe Kiss poslužio je i kao inspiracija za igračku. Reč je o jeziku na naduvavanje koji može da se naduva toliko da ispadne tri puta veći od originalne veličine. Prilikom izdisanja, jezik se automatski vrati u prvobitni oblik. Prodaje se po ceni od skoro 14$.

Air gitare

eBay Promo
eBay Promo

Sledi i najurnebesnija prodaja. Air gitaru s koncerta Bon Jovija čovek iz Arizone prodao je putem eBaya za 5.50$. Čovek je tvrdio da je na koncertu iz 1989. korištena tri sata, a ko smo mi da mu razbijamo iluzije?
Ali, našlo se tu i oglasa air gitare s autogramom s početnom cenom od 15$. Air autogramom?

Voda Elvisa Prislija

eBay Promo
eBay Promo

Jedna od neverovatnijih stvari je voda Elvisa Prislija koju je kralj navodno pio i ostavio u čaši na koncertu u Severnoj Karolini 1977. Prodata je u junu 2008. putem online aukcije po ceni od 455$, a sačuvao ju je fan Vejd Džons koji je tada bio 13-godišnjak. Prvo je držao u zamrzivaču do 1985., a potom i u zapečaćenoj kutiji, dok je kasnije za čašicu od stiropora dobio 3.000$ da je donese na dobrotvorni event u Koloradu.

Kosa Džastina Bibera u dobrotvorne svrhe

Kosa Džastina Bibera prodata je za 40.668$, 2011. godine. Elen Dešeneris je pokrenula aukciju, dok je novac otišao organizaciji za spašavanje životinja.

Ostaci doručka Džastina Timberlejksa

Napola pojedeni tost Džastina Timberkejka, koji je 2000. ostavio posle intervjua na jednoj njujorškoj radio stanici, prodat je za 1.025$. DJ je ostatke doručka stavio na aukciju, a 19-godišnja Kejti Samers, kao ogromni fan ‘N Synca, zaslužna je za najveću ponudu.

Britni Spirs i test za trudnoću

eBay Promo
eBay Promo

Navodni test za trudnoću Britni Spirs 2005. je prodat po ceni od 5.001$. Radio stanica The Morning Hot Tub iz Otave postavila ga je na aukciju, a za kupovinu je zaslužan GoldenPalace.com, već poznat po brojnim internet aukcijama koje uglavnom uključuju bizarne predmete. Predmet je pronađen u kanti za smeće kupatila u hotelu u kojem je Britni odsela s tadašnjim mužem Kevinom Federlinom.

I još malo Britni…

Bilo je tu još sličnih slučajeva s Britni. Naime, žvakaća guma koju je žvakala i ispljunula na koncertu u Wembley Areni 2000. prodata je za 14.000$. Takođe, nedugo nakon što je 2007. obrijala glavu, uvojci su joj se pojavili na eBayu po mahnitoj ceni u iznosu od milion dolara, međutim nisu prodati, tj. oglas je ubrzo ukonjen.

 

Umrlica Kurta Kobejna na majici

eBay Promo
eBay Promo

Kurt Kobejn pronađen je mrtav 1994. a godinu dana kasnije Capitol Records je na aukciju stavio njegovu umrlicu odđtampanu na majici i prodao nepoznatom kupcu. Očigledno limitirana verzija i nakon dve decenije pronalazi kupce jer je ovakva majica prodata na eBayu i prošle godine za 299$.

Lenonov “hitlerovski” auto-potret

eBay Promo
eBay Promo

Sve u vezi Beatlesa, a naročito Lenona, na e-Bayu nema čega nema. Redak auto-portret/skica Džona lenona iz kasnih ’50-ih prikazuje njega samog kao Adolfa Hitlera uz reči: “Heil John, Heil John, Heil John, Heil”, a prodaje se za 9.250£,. Tu je i odelo koje je nosio, a čija se cena proteže do neverovatnih 100.000 £.

Kolekcija ploča od 620.000$

eBay Promo
eBay Promo

Ogromna kolekcija, od otprilike 13 hiljda sačuvanih originalnih ploča prodaje se u kompletu po ceni od 620.000$. Kolekcija sadrži neke od najboljih, ali i retkih naslova rock’n’roll muzike ’50-ih i ’60-ih godina, a njena vrednost se procenjuje na milion i po američkih dolara, a prodavcu je trebalo 60 godina da ih prikupi.

HL/Izvor: muzika.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime