Četvrti PAFF od 6. do 10. septembra u Pančevu

0
28
Photo: Promo
Photo: Promo

Četvrti Pančevo film festival (PAFF) biće održan od 6. do 10. septembra na više lokacija u Pančevu, a direktor i selektor Ognjen Glavonić ističe da je zamišljen kao šestodnevni kurs filma za školarce i studente.

– Od početka nam je želja bila da ponudimo mladima priliku da vide drugačiju vrstu filmskog rukopisa, da razgovaraju sa autorima i nauče nešto novo o savremenoj kinematografiji – rekao je Glavonić na konferenciji za novinare u Filmskom centru Srbije.

On je najavio da će kroz sedam celina predstaviti presek prošlogodišnje i ovogodišnje produkcije, naslove koji su im privukli pažnju od kojih većina će prvi put biti prikazana u Srbiji.

U okviru selekcije “Svetionici” za nagradu “Svetionik” takmičiće se osam dugometražnih filmova, dok je takmičarski program “Rani radovi” sastavljen od 20 kratkih filmova mladih autora, a o najboljim ostvarenjima u toj selekciji odlučivaće žiri sastavljen od 16 srednjoškolaca – filmofila pod menorstvom hrvatske rediteljke Hane Jušić, čije ostvarenje “Ne gledaj mi u pijat” otvara festival.

Ne gledaj mi u pijat/ Photo: Promo
Ne gledaj mi u pijat/ Photo: Promo

Revijalna selekcija “Svetla budućnost”, u okviru koje se organizuje retrospektiva autora koji još uvek nije snimio dugometražni film, predstaviće mladog izraelskog umetnika Mikija Polonskog, prošlogodisnsjeg dobitnika nagrade PAFF-a za najbolji kratki film.

Filmski kritičar Nil Jang prikazaće 17 filmova iz Kvebeka u okviru programa “Shimmering Beasts: A Sideways Survey of Current Quebec Cinema”, selekcija “Pafforama”, namenjena najširoj publici, ponudiće pet ostvarenja, dok će u okviru najposećenijeg programa “Ponoćna jeza” biti prikazana četiri horor filma.

Novina ovogodišnjeg festivala je restrospektiva jednog autora, a ovoga puta to će biti austrijski dokumentarista Nikolas Gejrhalter, koji će održati i master klas u novom festivalskom prostoru – Svetosavskom domu.

Master klas će održati i portugalska rediteljka Salome Lamaš, prošlogodišnja dobitnica nagrade “Svetionik” za film “Eldorado XXI”.

Rekvijem za gospođu J/Photo: FCS
Rekvijem za gospođu J/Photo: FCS

Festival će zatvoriti “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića, a program će obuhvatiti i izložbu stripova produkcije “Fijuk”, koncerte, promocije knjiga.

Umetnički direktor i selektor Stefan Ivančić istakao je da su uspeli, uprkos tome što je organizovanje festivala svake godine pod znakom pitanja, da uspostave kontinuitet, da se autori vraćaju u Pančevo sa svojim novim filmovima i da je PAFF prepoznat u inostranstvu možda i više nego u Srbiji.

– Ljudi pričaju o festivalu, žele da dođu i prikažu svoje filmove, čini se da je PAFF priznatiji van Srbije nego u zemlji gde je to festival koji prikazuje čudne filmove i ne dešava se u Beogradu – primetio je Ivančić.

Sale su svake godine pune, za neke filmove organizuju se duple projekcije, ističu organizatori i dodaju da je festival probudio veće interesovanje kod mladih za filmove i umetnost uopšte, pa sveke godine četvoro-petoro Pančevaca upiše Fakultet dramskih umetnosti.

Svečano otvaranje festivala zakazano je u sredu, 6. septembra u 20:30 časova projekcijom filma Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić u Dvorani Kulturnog centra Pančevo.

I ove godine ulaz na sve programe je besplatan, a biće organizovan i besplatan noćni prevoz od Pančeva do Beograda.

Izvor: Tanjug.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime