Home»Kult»Dan kada je Stivi Rej Von odabrao pogrešan helikopter, a Klepton za dlaku izbegao smrt

Dan kada je Stivi Rej Von odabrao pogrešan helikopter, a Klepton za dlaku izbegao smrt

10
Shares
Pinterest Google+
Stivi Rej Von/Photo: stevierayvaughan
Stivi Rej Von/Photo: stevierayvaughan

Tog 27. avgusta 1990. poginuo je jedan od najboljih gitarista svih vremena, Stivi Rej Von.

U maju 1989. Von je krenuo na veliku turneju na kojoj je tokom 18 meseci trebalo da održi 147 nastupa. Bila je to kulminacija njegove šest godina duge karijere, započete debitantskim albumom “Texas Flood” koji je najavio novu gitarsku zvezdu.

Do 1989. prema nekima već je stajao uz rame Džimiju Hendriksu, svirao kao omiljeni gost s mnogim već poznatim muzičkim imenima kao što je dejvid Bouvi, a uoči četvrtog albuma “In Step” krenuo je, pokazaće se, na poslednju turneju.

Uoči turneje po SAD i Kanadi “očistio se” od godina i godina provedenih u društvu alkohola i raznih droga, a kako je tada govorio, najviše se bojao hoće li moći da svira trezan.

– Najveći problem koji sam imao bio je ego. Zbog toga sam postao zavisnik. Teško je kontrolisati ego dok vam svi govore kako ste sjajni – rekao je jednom prilikom.

Na 34 nastupa s njim je svirao Džef Bek, a kada je karavan 25. avgusta 1990. stigao do grada Ist Troj u Viskonsinu, na pozornici mu se pridružio legendarni Erik Klapton. Bilo je tu još gostiju, pa je nastup drugog dana završen velikim jam sessionom gde su Stivi, Klepton, Džimi Von, Badi Gaj i Robert Krej odsvirali klasik “Sweet Home Chicago”.

Po završetku koncerta, Von, Klepton i njihovi timovi ukrcali su se u četiri helikoptera spremna da ih odvezu u Čikago. S Vonom su u kabini bili Kleptonov menadžer Bobi Bruks, telohranitelj Najdžel Braun i pomoćnik tour menadžera Kolin Smit. U svojoj autobiografiji Klepton je napisao da nije istinita priča kako je umesto Vona on trebalo da bude u tom helikopteru.

Vremenske neprilike su delom kumovale nesreći kada je pilot helikoptera pokušao da preleti (ili zaobiđe) 300 metara visoko brdo. Zbog magle i niskih oblaka pogrešno je procenio situaciju, izgubio kontrolu nad helikopterom koji se preokrenuo i udarivši u brdo – u smrt odveo sve u njemu.

Stevi Rej Von sahranjen je tri dana kasnije u Dalasu. Iduće godine posthumno je objavljen album “The Sky is Crying” s neobjavljenim pesmama koje je između 1984. i 1989. snimio sa svojim bendom Double Trouble.

Za kraj prisećanja na legendarnog gitaristu pogledajte kako to izgleda kada majstoru usred solaže pukne žica i odluči da zameni gitaru: snalažljivost i elegancija kao u pit stopu Formule 1.

HL/Izvor: muzika.hr

Previous post

S novim spotom i aplikacijom Foo Fightersa možete do zvezda...

Next post

Povratak u budućnost na U2 način: Kada ste poslednji put dobili pismo...?

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *