APSOLUTNO BRILJANTNA IDEJA: Zvezde sviraju u dnevnim sobama fanova na novom najvećem i najmanjem festivalu na svetu

0
53
Give a Home festival/Photo: facebook@sofarsounds
Give a Home festival/Photo: facebook@sofarsounds

Intimni koncerti – za malobrojnu publiku, u malom prostoru i često akustičniji nego inače – nešto su u čemu poznati muzičari posebno uživaju, jer im daju sasvim drugačije iskustvo u odnosu na stadione, arene i livade, a malo ih puca i nostalgija za počecima karijere.

Publika ih, sa druge strane, voli, jer su im najdraži izvođači tu, skoro nadohvat ruke, i mogu da komuniciraju s njima i gledaju ih bez guranja sa 10+ hiljada drugih oznojenih tela. Međutim, festival koji će 20. septembra organizovati  Amnesty International i Sofar Sounds pojmu “intimni koncert” daje sasvim novo značenje.

Give a Home festival/Photo: facebook@sofarsounds
Give a Home festival/Photo: facebook@sofarsounds

Jednodnevni festival, opisan kao “najveći ikada”, istovremeno je i najmanji. Naime, Amnesty i Sofar su se udružili radi realizacije inicijative “Give a Home”, čiji je cilj prikupljanje donacija za zbrinjavanje izbeglica širom sveta. Kako bi promovisali celu priču, podstakli priliv donacija, ali i istakli probleme sa kojima se izbeglice suočavaju, odlučili su da 20. septembra okupe mnoštvo muzičara i organizuju više od 300 svirki u 60 gradova širom planete – u nečijim dnevnim sobama.

Tačne lokacije domova koji će postati koncertni prostori većinom su i dalje tajna, kao i veliki broj izvođača, ali smo saznali da će među njima biti imena kao što su Ed Širan, Rudimental i Moby. Na web stranici Sofar Sounds su otvorene prijave za besplatne ulaznice, čiji broj je, treba li i pominjati, vrlo ograničen, pa će sreća presuditi ko će imati priliku da se nađe u sobi sa nekom od lokalnih ili svetskih zvezda.

“Hiljade umetnika u stotinama domova… za milione nateranih da napuste svoje. Globalni čin dobrodošlice”, stoji u opisu ovog jedinstvenog dešavanja.

Iako su na današnjim migrantskim rutama, a pojam izbeglica im je, nažalost, isuviše dobro poznat, zemlje našeg regiona ipak nisu uključene u ovaj projekat. Nama najbliži nastupi 20. septembra biće organizovani u Budimpešti, Debrecenu, Solunu i Bukureštu, gde su izvođači još uvek tajna, te u Klužu, gde sviraju lokalni izvođači, zatim Beču, u kojem nastupa SOIA, i Atini, gde će u nečijoj dnevnoj sobi pevati Tom Odel.

HL/Izvor: Bosonoga

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime