Home»Kult»Kad slušate njegovu muziku, ustvari slušate njegovo srce… Pre tačno 100 godina rođen je Džon Li Huker

Kad slušate njegovu muziku, ustvari slušate njegovo srce… Pre tačno 100 godina rođen je Džon Li Huker

5
Shares
Pinterest Google+
Džon Li Huker/facebook@JohnLeeHookerOfficial
Džon Li Huker/[email protected]

Pre tačno 100 godina, 22. avgusta 1917. u gradiću Klarksdejlu u Misisipiju rođen je jedan od najznačajnijih bluzera ikada, Džon Li Huker.

Dete sa delte Misisipija, jedanaesto u porodici siromašnog nadničara, često je smatran jednim od kamena temeljaca bluz muzike uopšte, a u toku svoje karijere snimio je više od 100 albuma. U njegove najpoznatije pesme svrstavaju se “Boogie Chillun”, “Boom Boom” i “I’m In the Mood”.

Huker, koga smatraju i ocem bugija, umro je 22. juna 2001. u San Francisku, u 84. godini. Nastupao je praktično do nedelju dana pred smrt, kada je održao poslednji koncert u Santa Rozi u Kaliforniji.

Za svoj rad, primljen je 1991. u kuću slavnih – Rock and Roll Hall of Fame, a 11. septembra 1997. dobio je svoju zvezdu na holivudskom bulevaru slavnih. Od 1997. Vodio je blues klub – Boom Boom Room, u San Francisku. Za album “Don’t Look Back” koji je snimio u proleće 1997. u saradnji sa Vanom Morisonom, koji mu je bio producent i sastavom Los Lobos, sa kojima je i ranije sarađivao i koji su bili njegovi fanovi, dobio je 1998. dva Gremija.

Krajem oktobra 1999. snimio je svoj poslednji album “Best Of Friends”, sa pesmama koje je izveo sa brojnim slavnim muzičarima i novom verzijom svog prvog hita – “Boogie Chillun”.

Džon Li Huker i Karlos Santana/facebook@JohnLeeHookerOfficial
Džon Li Huker i Karlos Santana/[email protected]

Bluzer je imao i uzbudljiv privatan život. Ženio se tri puta, imao je osmoro dece, sedamnaestoro unučadi i devetnaestoro praunučadi. Njegovo najstarije dete, Fransis Makbi, otvoreno je govorila o svom osećanju odbačenosti. Rekla je da je tako, posle mnogo vremena, doputovala na jedan od očevih nastupa u Čikagu kako bi popravila njihov odnos i zatražila njegov oproštaj:

– Odrasla sam i shvatila da ti ne bi postao ono što danas jesi da nisi žrtvovao razne stvari pa, između ostalog, i sopstvene porodične odnose – rekla mu je tada.

Džon Li Huker/facebook@JohnLeeHookerOfficial
Džon Li Huker/[email protected]

Možda najbolji opis Hukerove veličine dao je njegv kolega, poznati bluz muzičar Čarli Maselvajt:

– Kada slušate muziku Džona Li Hukera, zapravo slušate njegovo srce.

HL

 

Previous post

Stiže koncertni film benda Pearl Jam sa legendarnih nastupa na Wrigley Field stadionu u Čikagu

Next post

KOOOOONAČNO... Singlom "What About Us" Pink najavljuje novi album

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *