Home»Muzika»DAN KADA SU NA CRTU IZAŠLI KRALJEVI BRITPOPA: Blur dobio bitku, Oasis rat

DAN KADA SU NA CRTU IZAŠLI KRALJEVI BRITPOPA: Blur dobio bitku, Oasis rat

4
Shares
Pinterest Google+
Blur vs Oasis/reprint NME
Blur vs Oasis/reprint NME

Avgust je, godina je 1995, dva najvažnija benda Britpopa najavila su nove albume. Blur su dogurali do četvrtog izdanja, “The Great Escape”, a Oasis su spremili drugi – “(What’s the Story) Morning Glory”.

“Country House” bio je najavni singl za Blur, dok su Oasis novi album odlučili da predstave singlom “Roll with It”.

Singl Blura trebalo je da u prodavnice stigne pre singla Oasisa, pa se frontmen Blura, Dejmon Alborn, odlučio na hrabar strateški potez: pomerio je datum izlaska svog singla i odlučio da ga objaviti istog dana kada Oasis predstavlja “Roll with It”. Potez nije prošao neprimećeno kod britanskih novinara, pa je bitka za Britpop mogla da počne.

Dva benda nisu mogla da budu više različita: Oasis kao drski momci sa severa Engleske potekli iz radničke klase Mančestera koji žive punim rock’n’roll plućima sukobili su se s Blurom, obrazovanim pripadnicima londonske srednje klase, koji su predstavljali jug.

– Blur su dobar pop bend, ali nemaju veze s nama, mi smo rok bend – govorio je tada Liam Galager.

U svetu koji je delio s bratom Noelom nije bilo mesta za “intelektualna proseravanja”. Rok mora da bude divlji, mora da bude “prljav”, prepun bunta, hedonizma, glamura i popularnosti. Oasis su bili bend koji se vratio klasičnom rok obliku. Prijala im je slava, voleli su žene, alkohol i drogu i uopšte se nisu trudili da to sakriju.

Blur vs Oasis/reprint NME
Blur vs Oasis/reprint NME

Blur su, s druge strane, predstavljali nešto drugo. Američki grunge bendovi poput Pearl Jama i Nirvane kumovali su nastanku Blura, ali kako grunge baš i nije uspeo da se primi na evropskom tlu, Blur su odlučili da prilagode stil britanskom podneblju. Za svoj drugi album “Parklife” govorili su da je “labavi konceptualni album” prepun različitih priča.

– Gledamo šta se događa i komentarišemo – kazao je Alborn navodeći kao inspiraciju The Kinkse, Small Faces, ali i književnike poput Semjuela Beketa i Martina Amisa.

Noel Galager na svoj način je prokomentirao taj rivalitet:

– Kažu da smo mi Stonesi, a da su Blur Beatlesi. To uopšte nije tačno. Mi smo i Stonesi i Beatlesi, a oni su The Monkees.

Dakle, “Country House” Blura i “Roll With It” Oasisa u prodavnice su stigli na isti dan, 14. avgusta 1995. godine. Nedelju dana kasnije, baš na današnji dan, objavljena je nova lista singlova: Oasis su prodali 216 hiljada primeraka, Blur 284 hiljada. Bitka za Britpop bila je završena.

Posmatrano s vremenske distance, lako je reći da su Blur dobili bitku, a Oasis rat. Premda su braća Galager ukupno prodali više albuma od Alborna i ekipe i obeležili Britpop koncertom u Knebworthu, karijera frontmena Blura bila je znatno zanimljivija: od Gorillaz, saradnje s afričkim muzičarima, pisanja opere na kineskom, do raznih drugih aktivnosti.

Pa vi sami odlučite ko je tu pobednik…

HL/Izvor: muzika.hr

Previous post

BBC snima TV seriju prema čuvenom Hičkokovom filmu "Ptice"

Next post

KO... EMINEM? Reper promenio imidž, na ulici ga ne biste prepoznali...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *