Završen 41. Festival filmskog scenarija… Prva nagrada Bojanu Vuletiću za “Rekvijem za gospođu J”

0
114
Oglasi
Rekvijem za gospođu J/Photo: FCS
Rekvijem za gospođu J/Photo: FCS

Uručenjem nagrada i projekcijom filma “Na mlečnom putu” Emira Kusturice, sinoć je u amfiteatru “Danilo Bata Stojković” u Vrnjačkoj Banji završen 41. Festival filmskog scenarija.

Prva nagrada pripala je Bojanu Vuletiću za film “Rekvijem za gospođu J”, druga Vuletu Žuriću za film “Slepi putnik na brodu ludaka” u režiji Gorana Markovića, a treću su podelili Dimitrije Vojnov za “Jesen samuraja” (reditelj Danilo Bećković) i Ivan Marinović za svoje ostvarenje “Igla ispod praga”.

Specijalna nagrada festivala, odlukom žirija u kome su bili Filip Dautović (predsednik), Stevan Filipović i Milan Jelić, otišla je u ruke Luke Bursaća koji je za debitanski film “Afterparti” dobio i nagradu “Slavko Lazarević” lista “Ilustrovana politika”.

Tu odluku je doneo žiri kritike, u sastavu Vladimir Džudović, Srđan Jokanović (predsednik) i Miroljub Dugalić.

Glumcu Milanu Vasiću uručena je replika rimskog novčića za izuzetan doprinos afirmaciji ovogodišnjeg festival, odlukom žirija grada domaćina koji su činili Dane Stanojčć, zamenik predsednika Skupštine opštine Vrnjačka Banja, Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja i Nina Stamenić, direktor hotela “Solaris resort”.

Laureati su zahvalili žiriju, organizatorima i svim učesnicima što istrajavaju u pisanju scenarija, koji je “embrion svakog filma”, a posebno publici koja je svih prethodnih dana pratila filmove.

Od 13. avgusta u takmičarskom programu prikazano je 14 filmova, a Kusturičino ostvarenje van konkurencije.

Na mlečnom putu/Photo: printscreen
Na mlečnom putu/Photo: printscreen

Publika je gledala filmove “Vetar” po scenariju Ane Rodić u režiji Tamare Drakulić, “Zona Zamfirova, drugi deo” scenarista Ivane i Miroslava Mitića, u režiji Juga Radivojevića, “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića, “Afterparti” po scenariju i u režiji Luke Bursaća, “Ime: Dobrica, prezime:nepoznato” Srđe Penezića, “Jesen samuraja” (Dimitrije Vojnov/Danilo Bećković).

Na programu su bili i “Igla ispod praga” Ivana Marinovića”Kozje uši” (Vladislava Vojnović/Marko Kostić), “Naši očevi, majke i njihova deca” Sanje Savić, “Povratak” Predraga Jakšića, “Santa Maria della Salute” Zdravka Šotre, “Slepi putnik na brodu ludaka” (Vule Žurić/Goran Marković), “Stado” (Nebojša Romčević/Nikola Kojo), “Biser Bojane” (Vladan Ðurđević/Milan Karadžić).

Kao prateći program organizovana je Letnja škola filmske dramaturgije “Slobodan Stojanović”, Letnja škola filmske kritike, promocije knjiga “Mrtvi” Slobodana Novakovića i “Kosovo, vera i pomirenje” Gorana Radovanovića, izložba “Mija Aleksić – biti glumac” i simpozijum posvećen aktivnostima Jugoslovenske kinoteke.

HL/Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime