Pre 79 godina đavo je došao po svoje… Resting in the Blues Mr. Johnson

0
254

U senci obeležavanja 40. godina od smrti Elvisa Prislija, malo je onih koji su se setili da je danas i godišnjice smrti velikana bluza Roberta Džonsona, po mnogima najuticajnijeg bluz gitariste svih vremena.

Robert Džonson/ Photo: youtube.com printscreen
Robert Džonson/ Photo: youtube.com printscreen

Robert Džonson preminuo je od posledica trovanja na današnji dan, 16. 8. 1938. u svojoj 27. godini – i postao legenda.

Označen i kao “praotac rokenrola”, sa svojim vokalnim izrazom, originalnim songovima i jedinstvenim gitarskim stilom, postao je inspiracija brojnim velikim muzičarima 20. veka, a na tom spisku su Bob Dilan, Džoni Vinter, Džimi Hendriks, Yardbirds, Cream, Led Zeppelin, Allman Brothers Band, Rolling Stones, The Band, Nil Jang, Džimi Pejdž, Džef Bek i Erik Klepton – koji je Džonsona nazvao “najvažnijim bluzerom koji je ikada živeo”.

Legenda kaže da je na jednoj lokalnoj raskrsnici u Misisipiju dušu prodao đavolu da bi postao slavan.

https://www.youtube.com/watch?v=ONZbSir45rQ

U vreme kada je snimao 1936. i ’37. godine, ploče su objavljivane kao singlice na 78 obrtaja. Jedan od prvih njegovih poznatih songova je “Kind Hearted Woman Blues”.

Među slavnijim naslovima su “Crossroad Blues”, “Love In Vain”, “Sweet Home Chicago”, “Come On in My Kitchen”.

Robert Džonson/ Photo: youtube.com printscreen
Robert Džonson/ Photo: youtube.com printscreen

Nikada nije utvrđeno kako je zaista umro Robert Džonson. Prema jednoj verziji, ubio ga je ljubomorni muž u nekom baru, a prema drugoj otrovao se viskijem kućne proizvodnje.

Takođe, ni grob mu se pouzdano ne zna i postoje tri mesta u njegovom rodnom gradu Greenwoodu u Misisipiju označena kao njegovo večno počivalište.

Na jednoj od mermernih ploča ugraviran je jednostavan natpis – “Resting in the Blues”.

Inspirisan pričom o Robertu Džonsonu, čuveni reditelj Volter Hil snimio je 1986. kultni film “Crossroads”, najpoznatiji po legendarnoj sceni gitarskog dvoboja glavnog junaka kojeg igra Ralf Mađio, i đavolovog izaslanika lično, kojeg je glumio gitarista Stivi Vaj. 

Podsetite se te scene…

https://www.youtube.com/watch?v=bMAkr_Z74E8

Izvor: glas.ba

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime