Home»Kult»Da nije njega bilo, na čemu bi svirali Sleš, Džimi Pejdž, Geri Mur, Pit Tauzend…

Da nije njega bilo, na čemu bi svirali Sleš, Džimi Pejdž, Geri Mur, Pit Tauzend…

6
Shares
Pinterest Google+
Les Pol/Phoro: gibson.com
Les Pol/Phoro: gibson.com

Lester Vilijam Polsfus, gitarista mnogo poznatiji kao Les Pol, umro je u noći između 12. i 13. avgusta 2009, u bolnici White Plains u Njujorku, u 94. godini od teške upale pluća.

Les Pol zaslužan je za stvaranje jedne od prvih električnih gitara sa čvrstim telom, koja je lansirana 1952. godine i u velikoj meri doprinela rađanju i razvoju rok muzike. Takođe je razvio i druge uticajne inovacije za snimanje, kao što su multi-track recording and overdubbing.

Početkom pedesetih, Pol i njegova supruga Mari Ford imali su niz hitova uključujući “Mockin’ Bird Hill”, “How High the Moon”, and “Vaya Con Dios”.

Pol je jedan od samo šačice umetnika koji ima samostalnu postavku Rock and Roll Hall of Fame muzeju. Takođe, jedina je osoba uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame i National Inventors Hall of Fame.

Među najpoznatijim gitaristima kojima je Les Paul bio ili jeste omiljena gitara su i istinske legende kao što su Sleš, Džimi Pejdž, Rendi Rouds, Zak Vajld, Dan Alman, Erik Klepton, Džo Peri, Pit Tauzend, Pol Kosof, Geri Mur, Piter Grin, Bob Marli, Bili Džo Armstrong, Stiv Džons, Bili Gibons…

HL

Previous post

SMISAO ŽIVOTA PO MERIL STRIP... Glumica otkrila svojih 6 životnih pravila

Next post

STIGAO JE "NOVI DAN" - novi live snimak sa koncerta Mr. Rabbit u Domu Omladine

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *