Home»Muzika»12 bina, 130 koncerata, 700 izvođača… Da, počinje Nišville

12 bina, 130 koncerata, 700 izvođača… Da, počinje Nišville

3
Shares
Pinterest Google+
Kendi Dafler/Photo: facebook@candydulferofficial
Kendi Dafler/Photo: [email protected]

Od Zappe i tanga za big bend, do roka za simfonijski orkestar, od Bisere Velatnalić, Vasila Hadžimanova i Darka Rundeka, do Peti Ostin, Alfa Blondija, Toma Harela i Kendi Dalfer očekuje publiku od sutra u niškoj Tvrđavi u okviru glavnog programa Nišville jazz festivala.

Vasil Hadžimanov Band/ Photo: Facebook @VasilHadzimanovBand
Vasil Hadžimanov Band/ Photo: Facebook @VasilHadzimanovBand

Program Nišvila otvoriće “Nišville Tango Big Band”, sastavljen specijalno za ovu priliku od niških muzičara i četvorice muzičara i eminentnih profesora iz Argentine, a na programu će biti aranžmani za big bend poznatih tango kompozicija.

Posle njihovog koncerta nastupiće Vasil Hadžimanov bend sa Biserom Veletanlić kojoj će tom prilikom biti uručena nagrada za životno delo.

Peti Ostin/Photo: Promo
Peti Ostin/Photo: Promo

Poznata američka bluz i džez pevačica Peti Ostin svojim nastupom na Nišville jazz festivalu obeležiće 100 godina od rođenja velike Ele Ficdžerald, a sviraće iste večeri i jedan od najcenjenijih gitarista svoje generacije Majk Štern i britanski kantautor Toni Momrele sa svojim bendom.

Program prve večeri festivala zatvara orkestar Rock Symphony iz Bitolja koji će uz pomoć Akademskog hora SKC-a Niš izvesti program rok i džez standarda.

Maks Kočetov (Funky Fishes)/ Photo: Aleksandar Stojković
Maks Kočetov (Funky Fishes)/ Photo: Aleksandar Stojković

Drugo veče Nišvila obeležiće Alfa Blondi – “afrički Bob Marli”, Kvintet Ala Fostera, omiljenog bubnjara Majlsa Dejvisa, Nik Vest – umetnica za koju je čuveni Dejv Stjuart rekao da je “ženski Leni Krevic”, bugarska džez pevačica Kamelija Todorova (“balkanska Doris Dej”) uz pratnju trija klaviriste Živka Petrova.

Sviraće i Kvartet Maksa Kočetova, saksofoniste poreklom iz Ukrajine koji već godinama živi i radi u Srbiji, a drugo festivalsko veče zatvoriće Del Arno Band.

Tom Harel / Photo: Facebook @tomharrellmusic
Tom Harel / Photo: Facebook @tomharrellmusic

Treće večeri Nišlijama će se predstaviti američki trubač, kompozitor i aranžer Tom Harel, nemački trubač Frederik Koster i bend Die Verwandlung, a Big Band Gverillaz iz Slovenije izvešće program Zapinih kompozicija u aranžmanima za veliki džez orkestar.

Nastupiće i australijski sastav Visions of a nomad koji nastoji da prenese autentičnu atmosferu aboridžinske muzike u kontekts savremenih muzičkih pravaca, francuski kvartet Festen i Darko Rundek.

Phоtо: ramboamadeus.com
Phоtо: ramboamadeus.com

Poslednje veče Nišville jazz festivala (13. avgust) rezervisano je za poznatu saksofonistkinju Kendi Dalfer, Ramba Amadeusa, gruzijski Tbilisi Big Band, domaći bend E-Play i litvanski Silent Blast.

Program će po tradiciji zatvoriti sastav iz Niša. To je ovoga puta grupa Very Naiss sa kojom će kao specijalni gost nastipiti niški pevač Ivan Kurtić za koga mnogi  misle da je jedini pravi naslednik Šabana Bajramovića.

Previous post

PISMO DŽONA LENONA NA AUKCIJI... Napisao ga je prvoj ženi Sintiji, a pominje se i Joko Ono

Next post

Objavljena satnica za Devin Townsend Project u Domu omladine Beograda

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *