Home»Muzika»KLJUČNI ČOVEK SA IVICE… Srećan rođendan maestro The Edge

KLJUČNI ČOVEK SA IVICE… Srećan rođendan maestro The Edge

2
Shares
Pinterest Google+
The Edge/Photo: YouTube printscreen
The Edge/Photo: YouTube printscreen

Dejvid Evans, poznatiji pod nadimkom Edž (The Edge) danas slavi 56. rođendan. Rođen je u Londonu, u Eseksu, gitau i klavijature svira podjednako dobro, a koautor je zajedno sa Bonom Voksom nekih od najvećih hitova irskog megabenda U2.

Još kao beba sa roditeljima i bratom preselio se u Dablin i odrastao je kao prilično tiho i inteligentno dete kome je želja bila da postane inženjer ili lekar. Ali onda je sreo Lenija i Bona, i sve je otišlo u sasvim drugom pravcu. Na sreću svih fanova U2.

Kako je Dejvid dobio nadomak

The Edge/Photo: YouTube printscreen
The Edge/Photo: YouTube printscreen

Među nekoliko objašnjenja, Bono je izjavio da je Edž dobio ovaj nadimak zbog specifičnih (oštrih) crta lica i nosa, kao i “neobjašnjive želje za hodanjem po ivici vrlo visokih zidova i zgrada”. – Praktično me svi zovu Edž, ili The Edge ako se radi o svečanoj prilici. Dejvid Evans me zovu samo ljudi koji me ne poznaju dobro, na primer službenici za imigraciju i slično – rekao je jednom prilikom.

Da nije sasvim običan sjajni gitarista Edž je pokazivao i kad je bend već napravio svetski uspeh, jer je hteo da napusti grupu i nastavi školovanje. Bono ga je jedva ubedio da to ne učini.

Njegov prepoznatljiv zvuk gitare i stil sviranja, zajedno s njegovom inovativnom upotrebom digitalne obrade zvuka, posebno delaya, pomogli su pri definisanju specifičnog zvuka grupe U2. Zapravo, njegovo sviranje gitare je verovatno i najprepoznatljivije melodijsko obeležje U2. The Joshua Tree je album na kojem je zvuk Ežove gitare, naročito u pesmama “Where the Streets Have no Name” i “With Or Without You”, prepoznat kao “trademark” U2.

U poređenju sa vodećim gitaristima, Edž koristi više gitara tokom koncerta. Prema rečima tehničara Dalasa Šoa, tipičan gitarista koristi četiri ili pet gitara tokom nastupa, dok Edž na turneju ponese 45, a za 2,5 sata koncerta svira na njih 17 – 19, a u studiju ih je dvestotinak.

Edž se 1983. oženo Aislinom O’Saliven, s kojom ima tri ćerke Holi, Aran i Blu Enžel. Ipak su se razveli sedam godina kasnije, a Edž 1993. započinje vezu sa Marli Stajnberg, trbušnom plesačicom i koreografkinjom na ZOO TV turneji, i njih dvoje dobijaju ćerku Sian i sina Levija.

Bavi se humanitarnim radom kroz organizaciju Music Rising koju je osnovao 2005. posle uragana Katrina u cilju obnove muzičke scene u Nju Orleansu, od 2014. je zajedno sa Bonom u upravnom odboru kompanije Fender, a prošle godine je ušao je u istoriju kao prva savremena muzička zvezda koja je nastupila u Sikstinskoj kapeli.

Uz pomoć hora koji je činilo sedam irskih tinejdžera, Edž je izveo pesmu Leonarda Koena “If it be your will” kao i numere sopstvenog benda “Yahweh”, “Ordinary love” i “Walk on”.

– Kada su me pitali da li želim da postanem prvi savremeni umetnik koji će svirati u Sikstinskoj kapeli, nisam znao šta da kažem, jer obično je u pitanju jedan drugi momak, koji peva – rekao je tm prilikom u šali Edž, misleći naravno na frontmena benda U2, Bona.

HL

 

Previous post

Glumica Tamara Aleksić u prvom spotu benda NI

Next post

ENI LENOKS BRINE ZA ŠINEJD O'KONOR: Njeno mentalno zdavlje je ozbiljno ugroženo. Strašno je to gledati...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *