Afrički Bob Marli prvi put u Srbiji… Alfa Blondy & Solar System 11. avgusta na Nišvilu

0
40
Alfa Blondi/ Photo: Facebook @ALPHABLONDY
Alfa Blondi/ Photo: Facebook @ALPHABLONDY

Alfa Blondi, poznat kao “afrički Bob Marli”, nastupiće prvi put u Srbiji 11. avgusta na džez festivalu Nišville, a u poruci, koju je poslao publici, istakao je da je vrlo uzbuđen zbog dolaska u Niš.

– Braćo i sestre, moji muzičari i ja smo vrlo uzbuđeni što prvi put dolazimo u Srbiju da sviramo na Nišvilu. Nemojte to da propustite. Dođite da delimo energiju i ljubav. Volim vas više nego što mogu to da izrazim rečima – poručio je Alfa Blondi.

Verovatno najveća svetska rege zvezda poslednjih nekoliko decenija, Blondi će na Nišville jazz festivalu nastupiti sa desetočlanim bendom Solar System.

Ovaj umetnik, poreklom iz Obale slonovače, svojom muzikom i angažovanim tekstovima, “pomerio je težište” rege scene prema zapadnim obalama Atlantika.

Alfa Blondi/ Photo: youtube.com printscreen
Alfa Blondi/ Photo: youtube.com printscreen

Od svog prvog uspeha osamdesetih godina s hitom “Operation Coup De Poing”, Blondi je sinonim za rege muziku najvišeg nivoa.

Školovao se u rodnoj Obali slonovače gde je bio uključen u studentski pokret, a usavršavanje engleskog jezika nastavio je u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se i susreo sa američkom i britanskom rok i soul scenom – Otisom Redingom, Hendriksom, bendovima The Beatles, Deep Purple, Pink Floyd, kojima je kasnije odao počast obradivši “Wish you were here”, ali i sa “rastafari” pokretom i čuo legendarnog muzičara sa Jamajke Brning Spira.

Po povratku u domovinu započeo je muzičku karijeru pod umetničkim imenom Alfa Blondi i 1982. godine objavio je album “Jah Glory” koji je doživeo veliki uspeh u celoj Africi, a on dobio nadimak “afrički Bob Marli”.

Alfa Blondi/ Photo: Facebook @ALPHABLONDY
Alfa Blondi/ Photo: Facebook @ALPHABLONDY

Samo godinu dana nakon smrti najpoznatijeg i najuticajnijeg rege muzičara svih vremena, Alfa Blondi se nametnuo kao neko kog s pravom smatraju Marlijevim naslednikom, bez obzira što dolazi sa druge obale Atlantskog okeana.

Svoje pesme, u kojima uz prefinjen osećaj za humor iznosi jasne političke stavove po pitanju ljudskih sloboda, aparthejda i fašizma, “zločina pod firmom demokrati(zaci)je” izvodi na engleskom, francuskom i svom maternjem “dioula” jeziku, ali i na još nekoliko afričkih jezika.

– Kada u Africi čujemo reč demokratija, svi bežimo pod krevet jer znamo biće krvi – izjavio je jednom, ali kako kaže, baba, koja ga je odgajala, naučila ga je toleranciji i da voli sve ljude.

U tome leže koreni njegove želje da pesmama premosti rasne i verske konfrontacije, te je intenzivno proučavao Bibliju, Kuran i Toru, a sve u cilju da dokaže faktičko jedinstvo triju često suprotstavljenih religija – hrišćanstva, islama i judaizma pa neke od svojih pesama peva i na arapskom i na jidišu. Neke od svojih pesama posvetio je Nelsonu Mendeli i Jicaku Rabinu.

https://www.youtube.com/watch?v=oj1GGn7wYuo

Godine 2009. održao je koncert u njujorškom Central parku, naredne u svojoj domovini u čast proslave mira i ujedinjenja zemlje, a iste je trijumfalno zatvorio čuveni Parkpop festival u Hagu, čiji su organizatori smatrali da njegova muzika šalje neuporedivo bolju poruku nego što bi to uradili prvobitno planirani Snup Dog i Beni Man.

Alfa Blondi često nastupa na humanitarnim koncertima, a ima i svoju humantiranu fondaciju “Alfa Blondy Jah Glory” koja pomaže siromašnima, ženama i pre svega deci Afrike.

https://www.youtube.com/watch?v=oonBBm6Bbc8

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime