Home»Film»“MALE PRIČE” VELIKOG UMETNIKA: Dejvid Linč stiže u Beograd sa svojim izložbom fotografija

“MALE PRIČE” VELIKOG UMETNIKA: Dejvid Linč stiže u Beograd sa svojim izložbom fotografija

6
Shares
Pinterest Google+

Dejvid Linč (71), jedan od najtalentovanijih reditelja svoje generacije, trenutno promoviše novi ciklus serije “Twin Peaks”, a u Beograd stiže 1. septembra sa svojom izložbom “Male priče”.

Kulturni centar Beograda je odlučio da jedan od ključnih programa u godini svog 60. jubileja posveti ovom izuzetnom ne samo filmskom nego i likovnom/vizuelnom stvaraocu, ističući tako oblasti u kojima je dominantno prepoznatljivo njegovo delo.

Postavku čini 56 crno belih fotografija velikog formata sa svim odlikama njegovih filmova. Namera je da se ovom izuzetnom i konzistentno osmišljenom izložbom pruži uvid u Linčovo vizuelno stvaralaštvo s kojim srpska javnost nije imala prilike da se upozna, za razliku od njegovog kinematografskog opusa, koji ima kultni status.

Dejvid Linč/Photo: facebook@davidlynchofficial
Dejvid Linč/Photo: [email protected]

“Male priče”, koje su producirali galerija Item iz Pariza i Evropska kuća fotografije, gdje je izložba premijerno prikazana 2014., ekskluzivno će, po autorovoj želji, biti prikazana samo u sva tri galerijska prostora KCB i nigde drugde u okruženju.

Izložbu, koja će trajati do 30. septembra, pratiće brojni programi: predavanja, tematska vođenja stručnjaka i radionice za srednjoškolce i mlađu studentsku populaciju i filmski program.

Prije nego što je postao poznat režiser, Linč je bio student slikarstva na Akademiji za umetnost u Pensilvaniji.

– Svaki posetilac će imati svoj, individualni doživljaj. To je suština slikarstva, fotografije, filmske umjetnosti. Kažu, svet je onakav kakvi ste vi. Tako je i sa slikama. Smjenjuju se ljudi, gledaju u istu sliku, vrate se, tako se stvara krug. Svako od njih će imati različit doživljaj i pored toga što je reč o istoj slici. Čarobno. Kao neka vrsta magičnog doživljaja – kaže Linč.

Inače. svet trenutno uživa u trećoj sezoni “Twin Peaksa” i dokumentarnom filmu “Umetnički život”, premijerno prikazanom na 73. Venecijanskom filmskom festivalu, koji možda budu prikazani kao prateći program velike Linčove izložbe.

HL

Previous post

Ovo se ne propušta... Treći međunarodni motoskup MK Istok 11. i 12. avgusta u Banjaluci

Next post

2CELLOS doveli Kuma u Istru... Pogledajte novi spot Luke i Stjepana

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *