Home»Kult»30 godina od labudove pesme grupe Azra… Između krajnosti

30 godina od labudove pesme grupe Azra… Između krajnosti

4
Shares
Pinterest Google+
Između krajnosti, omot
Između krajnosti, omot

Snimanje pesama za svoj šesti studijski album i ukupno sedmo izdanje, grupa Azra završila je krajem jula 1987. u studiju Jadran filma u Zagrebu. LP pod nazivom “Između krajnosti” objavio je Jugoton početkom iste jeseni.

Reč je o svojevrsnom “povratku kući” lidera Azre Džonija Štulića, koji se 1984. preselio u Holandiju i tamo snimio trostruki album “It Ain’t Like In The Movies At All” s prepevima starih pesama i nekim novim obradama isključivo na engleskom jeziku. Izvorno je album objavila mala tamošnja kuća Marginal Face, a ’86. izdanje je za domaće tržište priredio sarajevski Diskoton.

Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen
Branimir Džoni Štulić/Photo: YouTube printscreen

Sa Štulićem je u Zagreb došao i basista koji je učestvovao u snimanju tog albuma, Stiven Kip. Ekipi u kojoj je bio još i bubnjar Boris Leiner, pridružio se gitarista Jurica Pađen te “ad-hoc” gudački kvartet Miljenka Prohaske, koji je učestvovao u naslovnoj pesmi albuma.

Od ukupno 13 numera, tri su tradicionali (“Tuginata pusta da ostane”, “Grad se beli”, “U ajduke”), a tri obrade – “Zadovoljština” je urađena prema motivima čuvene pesme “I Can’t Get No (Satisfaction)” Rolling Stonesa, “Jesi li sama večeras” je prepev “Are You Lonesome Tonight” iz repertoara Elvisa Prislija i “Adio Mare”, pesma Vlahe Paljetka. Među autorskim pesmama Džonija Štulića najzapaženije su bile “Bed Rok”, “Između krajnosti”, “Izlazak iz kome” i “Kada stvari krenu loše”.

Povratak Azre obeležili su koncerti 19. i 20. oktobra 1987. u Domu sportova u Zagrebu, a snimak prve večeri objavljen je naredne godine na jedinom domaćem četverostrukom live albumu “Zadovoljština”.

Bila su to poslednja izdanja grupe Azre i naredna su se pojavljivala pod Džonijevim imenom.

Od debi albuma 1980. pa do 1988. (uključujući dakle i “Zadovoljštinu”), Azra je objavila devet albuma, a ukupno 17 LP ploča, što je Štulića učinilo autorom bez premca na ovdašnjoj sceni. Naziv poslednjeg studijskog albuma “Između krajnosti” nenamerno se, ali neverovatno precizno, danas pokazuje kao istinski simbol za njegovu neumerenost.

HL/Izvor: Glas.ba

Previous post

Da li se sećate ove pesme... Ona je, verovali ili ne, jedini hit čuvene grupe koji bio britanski No.1

Next post

Za Demofest nema pauze... Poznat datum održavanja i otvorena "lista želja" 11. festivala demo bendova

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *