Slika Endija Vrohola vredna 11.6 miliona dolara 40 godina trunula u podrumu Alisa Kupera

0
60

Roker Alis Kuper otkrio je da poseduje sliku “Little Electric Chair”, koju je na svili iscrtao njegov najbolji prijatelj Endi Vorhol, kao deo kolekcije pod nazivom “Death and Disaster”.

Alis Kuper/Photo: YouTube printscreen
Alis Kuper/Photo: YouTube printscreen

Slika je vredna 11.6 miliona dolara, a poslednjih 40 godina provela je zaključana u magacinu pored muzičke opreme i ostalih Kuperovih rekvizita koje je koristio na nastupima.

Kuper i Vorhol su postali prijatelji pošto se roker početkom sedamdesetih preselio u Njujork. Vorhol je čak na jednom Kuperovom koncertu u sklopu scenskog nastupa sedeo u električnoj stolici kao osuđenik koji čeka egzekuciju.

– Endi je bio grupi, a ni Kuper nije bio bolji. Obojica su voleli poznate i nije ni čudo što su postali toliko dobri prijatelji – rekao je Šep Gordon, dugogodišnji Kuperov menadžer.

Iako su njih dvojica postali najbolji prijatelji ovo umetničko delo prva je kupila tadašnja Kuperova devojka, Sindi Lang koja mu je sliku poklonila, ali je ona ubrzo igzubljena među Kuperovim rekvizitima.

– U to vreme je Alis snimao dva albuma, a kada nije bio u studiju nastupao je na turnejama. To je bilo doba pravog rokenrola. Niko od nas nije razmišljao ni o čemu drugom. U tom periodu Kuper je završio na klinici za odvikavanje zbog alkoholizma. Jednom mi je rekao da misli da je pričao sa Vorholom o toj slici, ali da zbog svega nije siguran da li je ta konverzacija bila stvarna ili je on umislio – rekao je Gordon.

Iako sliku, koju poseduje roker, niko nije potpisao, ekspert Ričard Polski, sa kojim je Vorhol sarađivao, u potpunosti je siguran da je slika autentična i da je njen autor Endi.

– Kada je Kuper saznao koliko je slika vredna odbio je da je okači na zid svoje kuće – rekao je Gordon i dodao:
– Trebalo je da vidite njegovu facu kad mu je Ričard rekao vrednost slike. Samo je zinuo u čudu i rekao: “Da li ste ozbiljni?! Pa, ja to posedujem!”

Endi Vorhol/ Photo: Facebook @thewarholmuseum
Endi Vorhol/ Photo: Facebook @thewarholmuseum

Inače, Vorhol je inspiraciju za ovu sliku našao u prostoriji zatvora Sing Sing koja je bila predodređena za izvršavanje smrtnih kazni i u kojoj su zbog odavanja tajni Sovjetskom Savezu živote izgubili braća Džulijus i Etel Rozenberg .

Izvor: I.N./ rollingstone.com

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime