Home»Kult»Pobedili je sopstveni demoni… Svet je pre šest godina ostao bez Ejmi Vajnhaus, jedne od najtalentovanijih pevačica ikada

Pobedili je sopstveni demoni… Svet je pre šest godina ostao bez Ejmi Vajnhaus, jedne od najtalentovanijih pevačica ikada

4
Shares
Pinterest Google+
Ejmi Vajnhaus/Photo: YouTube printscreen
Ejmi Vajnhaus/Photo: YouTube printscreen

Svet je 23. jula 2011. ostao bez jedne od najtalentovanijih pevačica ikada – Ejmi Vajnhaus.

U svojoj kratkoj karijeri, koja je trajala samo osam godina, napravila je pregršt hitova, ali je zahvaljući njima stekla armiju obožavalaca širom planete.

Ejmi je rođena 1983. godine, a već sa deset godina je počela da se zanima za muziku, kada je osnovala svoju grupu “Sweet N Sour”.  Sa 13 je dobila svoju prvu gitaru, a prve kompozicije napisala je godinu dana kasnije. Svoj prvi ugovor potpisala je sa menadžerskom kućom Sajmona Fulera, kada je njen tadašnji dečko, soul pevač Tajler Džejms, poslao Ejmin snimak menadžeru Niku Gadvinu i lovcu na talente Niku Šimanskom, koji su tražili novu džez pevačicu.

Metallica joj posvetila pesmu

Legendarni bend Metallica posvetio je Ejmi pesmu “Moth Into The Flame”. Džejms Hetfild rekao je da su na ideju za pesmu dobili posle gledanja dokumentarca “Amy”.


Kao 20-godišnjakinja, Ejmi je svojim talentom fascinirala brojne menadžere. Svoj prvi album “Frenk” objavila je 2003. godine. Njen prvenac je sadržao numere sa primesama džeza i dobio je vrlo pozitivne kritike. Već tada, Vajnhausovu su počeli da porede sa njenim proslavljenim koleginicama Erikom Badu i Ninom Simon.

Međunarodnu slavu stekla posle drugog albuma, legendarnog “Back To Black”. Album je bio inspirisaan ženskim grupama iz pedesetih i šestdesetih godina prošlog veka, što se ispostavilo kao pun pogodak. “Back To Black” je postao izuzetno slušan, a na brojnim svetskim top listama bio je na prvom mestu. Dobio je više nego odlične kritike, a iznedrio je i nekoliko nezaboravnih hitova kao što su “Rehab”, “Back To Black”, “You Know I m Good”, “Just Friends”… Magazin Time je numeru “Rehab” proglasio za najbolju pesmu u 2007. godini.

Pomogla je Adel i Lejdi Gagi

Lejdi Gaga/Photo: facebook@ladygaga
Lejdi Gaga/Photo: [email protected]

Ejmi je svojim uspehom pomogla mnogim pevačicama da postanu slavne. Adel je svojevremeno rekla da je uspeh Ejmi Vajnhaus olakšao njen muzički put. Reči hvale imala je i Lejdi Gaga, koja je istakla da je upravo Vajnhausova zaslužena za njenu slavu.

Iako je bila više nego uspešna na muzičkog planu, Vajnhausova je vodila rat sa drogom i alkoholom. Njen otac Mič je pokrenuo “Ejmi Vajnhaus fondaciju”, sa ciljem podizanja svesti i podrške organizacijama koje pomažu mladim ljudima  u borbi protiv zavisnosti.

Svoj poslednji  nastup održala je u Beogradu 18. juna 2011. godine. Preminula je 23. jula u svom domu u Kemdenu, u Londonu.

 

HL

Previous post

Stiže 107 minuta čistog muzičkog hedonizma: U septembru film o koncertima Dejvida Gilmura u Pompeji

Next post

Linija koja nedostaje... i uvek će... Majk Šinoda promenio logo benda Linkin Park

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *