Home»Kult»Nećete ga videti ako pogledajte u nebo… Ali, uveravamo vas, baš u ovom momentu između Marsa i Jupitera “patrolira” asteroid Frenk Zapa

Nećete ga videti ako pogledajte u nebo… Ali, uveravamo vas, baš u ovom momentu između Marsa i Jupitera “patrolira” asteroid Frenk Zapa

4
Shares
Pinterest Google+
Frenk Zapa/Photo: Promo
Frenk Zapa/Photo: Promo
Asteroid Frenk Zapa
Asteroid Frenk Zapa

Da li ste znali da se asteroid koji kruži putanjom između Marsa i Jupitera zove – 3834 ZappaFrank?

Ime mu je dala Međunarodna astromomska zajednica, a dobio ga je upravo na današnji dan 1994. godine, nekoliko meseci posle smrti legendarnog Frenka Zape u decembru prethodne godine.

Frank Vinsent Zapa rođen je u Baltimoru 21. decembra 1940. i bio je čuveni američki muzičar, kompozitor, vođa benda, humorista i satiričar. Njegova karijera prožeta je borbom protiv muzičke industrije, kritičara, cenzure i manje, više svakog oblika zatucanosti. Pored britkih, duhovitih i provokativnih tekstova i “uvrnutih” još duhovitijih kompozicija i aranžmana, ostao je upamćen i kao vanserijski gitarista. Zapa je na svoje albume voleo da napiše: “Nikada ne prestajte da radite dok ono za šta mislite da je dobro ne bude bolje, a kada bude bolje potrudite se da postane najbolje.”

Sasvim običan porodični čovek

Iako su ga mnogi smatrali isuviše otkačenim, čak ludakom koji je izgubio kontrolu, zanimljivo da Zapa nije svoju inspiraciju pronalazio u drogama ili alkoholu, odnosno razuzdanom rokerskom životu. Bio je porodičan čovek, oženjen dvadeset godina istom ženom i otac četvoro dece, koji bi ustajao rano i veći deo dana provodio u studiju.

Kroz njegov bend prošli su mnogi sjajni muzičari, između ostalog i poznati virtuoz na gitari Stivi Vaj.

Celokupna Zapina karijera i stvarno obimna diskografija mogu da se rezimiraju jednom njegovom izjavom: “Da li humoru ima mesta u muzici?”.

Muzička karijera trajala mu je 30 godina, tokom kojih je objavio 57 autorskih albuma i učestvovao na brojnim drugim projektima. Umro je 1993. od raka.

Na ovim prostorima, Frenk Zapa je najpoznatiji zbog činjenice da Nikola, glavni junak legendarnog domaćeg filma “Mi nismo anđeli” najviše voli – Zapu. Slušati Zapu je u datom slučaju, uz načitanost, alkoholisanje, pušenje trave i promiskuitetan životni stil, bilo merilo nečije urbanosti i stepena “frajerizma”. Naravno, mnogima koji znaju taj film napamet, od reči do reči Zapa je i dalje “šta god to bilo”.

Jednom prilikom Zapa je, na pitanje šta bi bilo vreme da nije muzike, odgovorio:

– Bez muzike koja bi ga ukrasila, vreme bio bilo samo gomila rokova za proizvodnju i datuma za plaćanje računa.

A on sada, za sva vremena, plovi negde između Marsa i Jupitera…

HL

Previous post

Završen 10. Demofest.... Pobednik - šabački bend Slonz

Next post

"Opet“ Disciplin A Kitschme... Promocija vinilnog izdanja 25. jula u Čumiću

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *