Home»Film»Dodelom nagrada i projekcijom filma “Rekvijem za gospođu J” završen 24. Festival evropskog filma Palić

Dodelom nagrada i projekcijom filma “Rekvijem za gospođu J” završen 24. Festival evropskog filma Palić

3
Shares
Pinterest Google+
Photo: Facebook/ European Film Festival Palić
Photo: Facebook/ European Film Festival Palić

Dodelom nagrada i projekcijom filma “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića, sinoć je na Letnjoj pozornici završen 24. Festival evropskog filma Palić.

Tom prilikom je direktor festivala Radoslav Zelenović uručio britanskom scenaristi, dramskom piscu i reditelju Kristoferu Hemptonu nagradu “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Kristofer Hampton/ Photo: palicfilmfestival.com
Kristofer Hampton/ Photo: palicfilmfestival.com

Hempton je, zahvaljujući na nagradi, rekao da je to divan način da provede prvo veče u novoj zemlji.

-Život scenariste nije uvek posut ružama. Često se čini kao da ste u podrumu zatvora okruženi sadističkim čuvarima, ali u tada kroz rešetke se provuče zrak svetslosti. Ovaj trenutak i ova nagrada su takav zrak – rekao je Hempton koji je zvanicno i zatvorio festival.

Nagrada “Zlatni toranj” za najbolji film dodeljena je filmu “Park” Sofije Egzarhu (Grčka/Poljska), a “Palićki toranj” za najbolju režju pripao je Heleni Hegeman iz Nemačke za “Preterani aksolotl”, dok je Specijalno priznanje dobio je hrvatski autor Igor Bezinović za “Kratki izlet”.

Odluku o nagradama doneo je žiri u sastavu rumunski reditelj Kristi Puju (predsednik), srpski glumac Nikola Ðuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Međunarodni žiri kritike, koji su činili Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda, odlučo je da je najbolji film u takmičarskom programu “Paralele i sudari”ostvarenje hrvatske rediteljke Hane Jušić – “Ne gledaj mi u tanjir”.

Specijalno priznanje isti žiri dodelio je poljskom filmu “Poslednja porodica” Jana P. Matušinskog.

Svi laureati su video porukama zahvalili na nagradama i prilici da prikažu svoje filmove na Paliću, dok je “Zlatni toranj” iz ruku programskog direktora festivala Miroslava Mogorovića primila producentkinja Amanda Livano.

Livano je zahvalila organizatorima festivala i žiriju posebno Pujuu čiji su filmovi bili njihova inspiracija.

Mira Banjac/ Photo: Facebook/ European Film Festival Palić
Mira Banjac/ Photo: Facebook/ European Film Festival Palić

Na kraju festivala prikazan je film “Rekvijem za gospođu J”, a publici su se poklonile glumice Mira Banjac, Jelena Gavrilović i Danica Nedeljković.

Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić od 15. jula prikazano je oko 80 filmova u 11 selekcija.

Poslednjeg dana stigla je i vest da se Festival evropskog filma Palić našao među 26 najboljih festivala u Evropi koji imaju etiketu EFFE (Europe for festivals, festivals for Europe), koju dodeljuje Asocijacija evropskih festivala i to kao jedini iz regiona.

Izvor: Tanjug.rs

Previous post

Ma kakav "Despacito"... Otkinuli smo na “I wear speedos”...

Next post

Dođe i taj dan... Lana Del Rej objavila novi album “Lust For Life”

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *