Home»Film»Đuričko: Vreme je da prestanemo da kukamo i počnemo da pravimo novu generaciju autora koji će praviti čudesne filmove

Đuričko: Vreme je da prestanemo da kukamo i počnemo da pravimo novu generaciju autora koji će praviti čudesne filmove

3
Shares
Pinterest Google+
Nikola Đuričko/Photo: YouTube printscreen
Nikola Đuričko/Photo: YouTube printscreen

Verujem u nas kao snalažljivo društvo koje je naviklo da bez ičega pravi nešto, ali moramo da gajimo ljude koji će da se bave filmom, ljude koje će to stvarno da zanima, moramo da im pružimo šansu da naprave i glupost i grešku i da izniknu u neke uspešne reditelje, pisce, smatra glumac Nikola Đuričko.

Đuričko je član žirija 24. Festivala evropskog filma Palić i kaže da su prethodnih dana imali priliku da vide neke skupe filmove koji koštaju dva-tri miliona evra, ali i jeftinije.

– Film je skupa i komplikovana igračka. Od Emirovog (Kusturica) filma ”Underground” mi nismo imali film u konkurenciji nekog velikog festivala. Kada bi naši autori imali više šansi da snimaju, onda bi iznikao neko specifičan. Evo ja dajem taj izazov – rekao je Đuričko u intervjuu Tanjugu.

On je primetio da mnogo veće kinematografije od naše nemaju uspeh kakav je imao srpski film, da mi to zaslužujemo i da “moramo da gajimo autore da bismo jednog dana ponovo bili ponosni i srećni, uzbuđeni što je naš film stigao na neki veliki festival”.

Čudne neke "Pijavice"

Iva Mihalić i Nikola Đuričko u filmu "Pijavice"/Photo: Promo
Iva Mihalić i Nikola Đuričko u filmu “Pijavice”/Photo: Promo

Nikola Đuričko upravo je završio snimanje filma “Pijavice” Dragana Marinkovića, čija se premijera očekuje u februaru.
To je priča o novinaru, piscu, koji hoće da izađe iz državne bezbednosti početkom devedesetih godina, ali to je nemoguće i onda primećuje da su svi ljudi oko njega namešteni, njegove žene su nameštene, njegovi prijatelji, sve su to pijavice koje mu sišu krv. Drugi nivo je estetski sloj priče, a to je da su ulice i kafane prazne, nema vozila ni žive duše, sve je noću, čudna atmosfera – ispričao je Đuričko.

On kaže da je lepo što se srpski filmovi prikazuju u pratećim programima velikih festivala, ali smatra da treba da podignemo svoje ambicije.

– Kao što u vaterpolu ne može niko da potopi ove naše dečake, tako bih voleo i u filmu da pravimo autore. To zahteva dosta vremena, novca i strpljenja, da gajimo ljude koji će snimiti čudesne filmove na koje ćemo biti ponosni i koje ćemo voleti da gledamo – istakao je poznati glumac.

On je primetio da su kod nas i autori sa 40 godina mladi reditelji i da je to ono što je “muka živa”.

– Nagomilali su se problemi i sada pokušavamo da nađemo izlaz iz svega toga. To je neka kuknjava, a ja se samo nadam da ćemo jednog dana prestati da kukamo i da ćemo naći neki model da funkcionišemo pa makar pravili i 20 loših filmova godišnje, neminovno u nekoj tački u vremenu to će biti možda i dobro – rekao je Đuričko.

On kaže da problem jeste novac, ali da je to odraz onoga što jedno društvo voli da finansira.

– Sto puta smo pričali o tome kako se finansira kultura kod nas, sada pokušavaju da se nađu neki modeli, ima neka Strategija kulturnog razvoja i ja se nadam da ćemo u demokratskoj proceduri uspeti da tu strategiju poboljšamo i da nađemo prave uglove, svako iz svojih oblasti – rekao je glumac.

Kaže da veruje u nas kao snalažljivo društvo koje je naviklo da bez ičega pravi nešto.

– Mislim da ćemo uspeti čak i sa manje sredstava, ali ono što je najvažnije jeste da mi moramo da gajimo ljude koji će da se bave filmom, ljude koje će to stvarno da zanima, moramo da im pružimo šansu da naprave i glupost i grešku i da izniknu u neke uspešne reditelje, pisce. Bio je ovde hrvatski film koji je snimljen fotoaparatom za pet dana. Moramo da budemo malo i lukavi u izboru tema i svega i da nađemo drugi način. Sada je tehnologija pristupačnija, čovek može da snimi film mobilnim telefonom, mada ne kažem da je to dobro – istakao je Đuričko.

Izvor: Tanjug

 

Previous post

Počinje drugi Green Heart Fest... Tri dana dobre svirke od 21. do 23. jula u Sokobanji. A tamo vas čekaju...

Next post

Čester i Kris delili su uspone i padove... sada su podelili i smrt

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *