“NOVA KARIJERA” KURTA KOBEJNA… Uskoro u Sijetlu prva izložba slika lidera Nirvane

0
26
Kurt Kobejn/Photo: YouTube printscreen
Kurt Kobejn/Photo: YouTube printscreen

Lik i delo Kurta Kobejna ne prestaju da intrigiraju – njegovi fanovi uskoro će moći da ga upoznaju i kao slikara.

Incesticide Foto: Promo
Incesticide Foto: Promo

Agencija “United talent” (UTA) učestvovaće na svom prvom umetničkom sajmu, u Sijetlu od 3. do 6. avgusta, na kojem će prvi put biti izložene slike legendarnog frontmena Nirvane.

Nazivaju to svojevrsnim povratkom kući, pošto se Kobejnov rad vraća u grad koji je on stavio na kulturnu mapu Amerike.

Agencija već dugo zastupa Kobejnovu udovicu Kortni Lav, i prošle godine je dobila pravo zastupništva Kobejnove zaostavštine. Jedan odsek sada će se baviti produkcijom filma o Kurtovom životu, dok drugi, na čelu sa Džošuom Rotom, planira “da napravi putujuću izložbu koja priča priču o tome ko je zaista bio Kurt kroz njegova umetnička dela, lične predmete i memorabilije”.

Ova Kobejnova velika truneja je još uvek u ranoj fazi pripreme. Pre toga biće izložene dve slike i nekoliko beležnica na pomenutom Umetničkom sajmu. Obe prikazuju izobličene, ekspresionističke figure koje pomalo podsećaju na Edvarda Munka.

Jedna od njih – sa kosturskom figurom koja drži cveće maka koje deluje življe od nje same – korišćena je za omot albuma “Incesticide” iz 1992. sa B-singlovima Nirvane. Neki radovi na štandu UTA biće na prodaju, ali ne i Kobejnove slike.

– Previše je teško odrediti im cenu. One imaju posebnu vrednost za porodicu – kaže Džošua Rot, direktor Odseka za likovne umetnosti pri UTA.

On je dodao da je preostalo na desetine Kurtovih radova. Nekoliko slika, mnogo crteža i skulptura, ne računajući dnevnike koje je Kobejn krasio crtežima a koji se vide u dokumentarcu “Montage of Heck”. Svi su donedavno bili zaključani u skladištu još od Kurtovog samoubistva 1994. godine.

HL/Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime