Home»Film»Slavko Štimac otvara 24. Festival evropskog filma Palić

Slavko Štimac otvara 24. Festival evropskog filma Palić

3
Shares
Pinterest Google+
Slavko Štimac/ Photo: youtube.com printscreen
Slavko Štimac/ Photo: youtube.com printscreen

Festival evropskog filma Palić, 24. po redu, otvoriće danas na Letnjoj pozornici ovogodišnji dobitnik festivalske nagrade Aleksandar Lifka – Slavko Štimac.

Štimcu će nagradu uručiti počasna predsednica Saveta Festivala Mira Banjac.

Posle svečanog otvaranja, koje počinje u 21:00 čas, program Festivala van konkurencije otvoriće dobitnik Zlatnog medveda na Filmskom festivalu u Berlinu mađarska ljubavna priča “Na duši i telu” rediteljke Ilidike Enjedi.

Publici će u prvom delu programa biti predstavljen Internacionalni žiri Festivala u kome su reditelj Kristi Puju, glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.

Publici će se predstaviti i Međunarodni žiri kritike koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa “Paralele i sudari”, u sastavu: Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

Photo: Promo
Photo: Promo

Danas u 17.30 u bioskopu Eurosinema u Subotici počinje specijalna projekcija filma “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, posle koje će laureat nagrade Aleksandar Lifka Slavko Štimac razgovarati sa publikom.

Ulaz na projekciju je besplatan. U nedelju na Velikoj terasi na Paliću razgovor sa Štimcem vodiće filmski kritičar i novinar Vladan Petković.

Kristofer Hampton/ Photo: palicfilmfestival.com
Kristofer Hampton/ Photo: palicfilmfestival.com

Engleskom scenaristi Kristoferu Hamptonu, nagrada Aleksandar Lifka, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje stranim stvaraocima za izuzetan doprinos evropskom filmu, biće uručena u drugom delu Festivala.

Previous post

NESREĆA NA SNIMANJU: Poginuo glumac iz serije "The Walking Dead"

Next post

Solomun pokreće trodnevni Apgrade Weekend 7. septembra na Kalemegdanu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *