Home»Muzika»Reč dve sa Kebrom… Obojeni program 14. jula na HillsUp festivalu

Reč dve sa Kebrom… Obojeni program 14. jula na HillsUp festivalu

3
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

HillsUp festival i ove godine vodi posetioce na svojevrsno putovanje kroz vreme i muzičke pravce predstavljajući publici bogato i dragoceno nasleđe rokenrol kulture Srbije i regiona.

Tri noći dobre svirke, od 13. do 16. jula, otvaraće demo bendovi izabrani na konkursu: Ispitni Rock, Danga, Lizard, Harlekin, Nikad spremni, Brat i Sooma.

Obojeni program/ Photo: Facebook @ObojeniProgram
Obojeni program/ Photo: Facebook @ObojeniProgram

Na Main stageu četvrtog HillsUp festivala nastupće: Straight Mickey and Boyz, Mortal Kombat, Elemental, Irie FM, Kanda kodža i Nebojša, Orthodoks Kelts, Dža ili Bu i  Atheist Rap.

Pored njih posetioci će imati priliku da čuju i rok velikane Obojeni program, Gorana Barea i Majke, Let 3 i  Atomsko sklonište.

Program na glavnoj bini biće zatvaran u hip-hop ritmovima, a ove godine za to su zaduženi Prti Be Ge i Who See koji predstavljaju novi album i Zap Me Strobe.

Na DJ pultu u okviru Shuma stagea, rezervisane za elektronski zvuk, nastupiće: Lena Glish, Dumanya, Mene, M.U.T.O.R, Srđan Krčmar, Marko Milosavljević, Ilija Đoković, Kristijan Molnar, Dejan Milićević, Marko Nastić i Lea Dobričić.

Obojeni program/ Photo: Jovan Milinov Toba
Obojeni program/ Photo: Jovan Milinov Toba

Obojeni program je jedan od bendova koji će nastupati  (14. jula ) na zlatiborskom festivalu. Tim povodom, HillsUp Team razgovarao je sa Branislavom Babićem Kebrom, čovekom čija su čudesna mašta, poezija i kreativnost stvorile ovaj bend i oko njega jedinstven svet.

Na sceni ste skoro četiri decenije. Koliko ste se promenili za to vreme?
-Sve se nekako oko nas menja, pa verovatno tako i mi.  Promene su prirodni procesi i ne vidim nista loše u tome. Mi smo u nekom konstruktivnom smislu uvek bili otvoreni za promene.

Počeci vaše karijere su vezani za čitav pank talas koji je početkom 80-ih zapljusnuo Novi Sad. Pored vas, tu su bili Grad, Luna, La Strada, Boje… kako i zašto se pank tako dobro primio u pitomoj vojvođanskoj ravnici?
– Nisam siguran da je baš lako objasniti zasto se  pank tako dobro primio u vojvođanskoj ravnici, verovatno neki splet okolnosti, neko lepo vreme, neki zanimljivi ljudi, neko kosmičko ludilo, ko to može znati ?

Početna slova vaših prvih sedam albuma daju ime Novi Sad. Šta vaš grad čini toliko posebnim?
-Mi živimo u tom gradu i nekako je normalno da za nas on ima poseban značaj.

Od Bronxa do HillsUpa...

Obojeni Program/ Photo: Facebook @ObojeniProgram
Obojeni Program/ Photo: Facebook @ObojeniProgram

Obojeni program nastao je kao uzbudljiv i autentičan odgovor na punk energiju koja se raširila muzičkom scenom krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka.

Od njihove prve svirke 1981. u novosadskom klubu Bronx ovom zemljom su protutnjale mnoge oluje, ali  uprkos njima Program je ostao svoj, uporno braneći temeljne ljudske vrednosti: ljubav, slobodu, nadu i optimizam.

Obojeni porgran nastupiće 14. jula na Main stageu HillsUp festivala.

Nekada ste isticali svoje oduševljenje knjigama Svetislava Basare. Šta danas čitate?
-Svako vreme ima neko svoje obeležje, za ovo vreme to bi sasvim sigurno bio Slobodan Tišma.

Pominjali ste negde koncert Sex Pistolsa na Egzitu i utisak koji je ostavio na vas. Kakav je osećaj kada u već zrelim godinama dobijete priliku da se susretnete sa svojim uzorima? Da li je to na neki način bio susret sa samim sobom, tj. onim klincem koji je gladno upijao sve informacije o tadašnjoj pank sceni?
-Moglo bi se  to i na takav neki način posmatrati. Bio je to sasvim sigurno vrlo emotivan doživljaj i jako dobar nastup Pistolsa.  Nisam previše bio okrenut tom istorijskom značaju benda, da je bio loš koncert rekao bih da je bilo bezveze, međutim oni su bas dobro zvučali, sigurno bolje nego sedamdesetih godina prošlog veka.

Čvrsto se držite određene doze andergraunda, svesno se trudeći da ne skliznete u mejnstrim. Da li vas to plaši velika scena ili ona zahteva previše kompromisa sa vaše strane?
-Nisam bas siguran da se mi bilo čega držimo, nismo konceptualisti . Mi smo to što radimo, mi tako živimo i to je u estetskom smislu sigurno bliže nekom andergraundu nego bilo cemu drugom.

Negde u zlatiborskim vrletima, na jednoj steni stoji pločica sa ispisanim stihovima pesme “Dejvi”. Ostavljena je tu kao znak sećanja na Aleksandra Džavovića, planinara koji je pre godinu dana stradao u italijanskim Alpima. Svesni ste koliko duboko značenje vaši stihovi nekada mogu imati?
-Šta god da odgovorim zvučaće bezveze.  Žao mi je čoveka. Neka počiva u miru.

Posle svega, kako je biti Kebra?
– Borba prijatelju..

Izvor: hillsup.org

Previous post

I posle Bonda, Bond... Danijel Krejg ponovo u ulozi agenta 007

Next post

Pogonbg ima novi spot... Upoznajte "Novi Beograd" iz ugla njegovih pankera

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *