Bio je muzički džin Južne Afrike… Preminuo čuveni džez muzičar Rej Firi

0
32
Rej Firi/Photo: facebook@raychikapaphiri
Rej Firi/Photo: facebook@raychikapaphiri

Južnoafrički džez muzičar Rej Firi koji je osnovao bend Stimela i postao svetski poznat izvođenjem na Grejsland turneji Pola Sajmona, umro je od raka u 71. godini.

Firi, pevač i gitarista poznat po džez fjužnu, domorodačkim južnoafričkim ritmovima i drugim stilovima, dobitnik je brojnih muzičkih nagrada u svojoj zemlji.

– On je bio muzički džin. Ovo je zaista veliki gubitak za Južnu Afriku i muzičku industriju u celini – rekao je južnoafrički predsednik Džejkob Zuma u saopštenju.

Političke stranke takođe su izrazile saučešće povodom smrti muzičara, navodeći da su Firijeve numere odzvanjale među mnogim Južnoafrikancima, posebno tokom vremena vladavine bele manjine koja je okončana 1994. godine.

– Veoma talentovan kompozitor, vokalista i gitarista, dizao je samosvest i podstakao misli slobode kroz svoju muziku – saopštila je vladajuća partija Afrički nacionalni kongres.

Njegovi najpoznatiji albumi su “Fire, Passion and Ecstasy” i “Look, Listen and Decide”, a kao gitarista svirao je i na albumu Pola Sajmona “Graceland” iz 80-ih.

https://www.youtube.com/watch?v=eGDXFNjR0ME&list=PLE22E188158C9D412

Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime