Home»Film»Festival evropskog filma Palić od 15. do 21. jula… Ove godine bez “Klasika na trgu” i Festivalskih novina

Festival evropskog filma Palić od 15. do 21. jula… Ove godine bez “Klasika na trgu” i Festivalskih novina

3
Shares
Pinterest Google+
Photo: Promo
Photo: Promo

Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić, koji se održava od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija, a selektor Petar Mitrić kaže da oni čine jednu celinu i pružaju sliku evropske kinematografije.

– Najviše se priča o glavnom program, jer ga čine filmovi koji obeležavaju evropsku kinematografiju ove godine, međutim i ostali programi, kao što su ”Paralele i sudari” i ”Mladi duh Evrope”, otkrivaju nove autore i donose novu svežinu savremene kinematografije Evrope. Kroz sve te programe možemo da sastavimo sliku kinematografije danas u Evropi – istakao je Mitrić u izjavi Tanjugu.

Savremena kinematografija je, kako primećuje Mitrić, usmerena ka čoveku i njegovom mestu u savremenom životu:
– Taj odnos čoveka ka stvarnosti i današnje stvarnosti ka čoveku, karakteriše savremeni evropski film.

Viđenje čoveka u savremenom svetu zavisi od autora do autora, a ideja selektora festivala bila je da ukažu na pogled iz Evrope na globalne probleme.

– Danas se mladi autori sve više bave životom u udaljenim zemljama kao što je Kongo, ostrvo Rejnjon u Africi, Čile ili Kina. Taj neki avanturistički ili čudan duh, pogled na globalni svet, najviše karakteriše nove autore – rekao je Mitrić.

Takmičarski deo programa otvoriće film “O telu i duši” mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, nagrađen u Berlinu Zlatnim medvedom za najbolji film.

Tu su i novi filmovi reditelja Andreja Zvjaginceva, Kornela Mundrucoa, Agnješke Holand, Mišela Haznavičiusa koji pripadaju redu vodećih autora evropske i svetske savremene kinematografije.

Mitrić je najavio da će na Paliću srpsku premijeru imati hrvatski film “Kratki izlet” Igora Bezinovića – “mali nepretenciozni film pun srca i duha”.

U programu “Mladi duh Evrope” premijerno će biti predstavljen film Marka Grbe Singha “Zvezde Gaomeigua”, nagrađenog na festivalu Visions du Reel u Francuskoj za najbolji kratki film.
– Ostvarujemo i lepu saradnju sa francuskim udruženjem za promociju i distribuciju nezavisnog filma ACID, uz čiju pomoć prikazujemo dva veoma sveža francuska filma ”Plavo nebo iznad mene” i ”Pre kraja leta”, prikazana u Kanu ove godine – kaže Mitrić.

Kristofer Hampton/ Photo: palicfilmfestival.com
Kristofer Hampton/ Photo: palicfilmfestival.com

Pored engleskog scenariste Kristofera Hamptona, ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Aleksandar Lifka”, među gostima će biti i Kristi Puju, jedan od začetnika rumunskog novog talas u kinematografiji, koji će predsedavati žirijem, a prema Mitrićevim rečima, svaki film će imati po nekog predstavnika na Paliću.

Zbog finansijske situacije smanjen je broj filmova sa 106, koliko je prikazano prošle godine, na 80, izostaće program “Klasici na trgu” i Festivalske novine, a biće i manje gostiju.

Previous post

Vrh nad vrhovima... HillsUp Festival od 13. do 15. jula na Zlatiboru

Next post

Izgleda da svetu trebaju superheroji... Film "Spider-Man: Homecoming" zaradio 117 miliona dolara za dva dana

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.