Home»Muzika»MARIJA NA KILLERSIMA: Ono kad očekuješ mnogo, a dobiješ više…

MARIJA NA KILLERSIMA: Ono kad očekuješ mnogo, a dobiješ više…

3
Shares
Pinterest Google+
The Killers/ Photo: facebook@Thekillers
The Killers/ Photo: facebook@Thekillers
Marija M. Karan
Marija M. Karan

“Bolje ikad nego nikad” – izgovorio nam je tako da ga savršeno razumemo Brandon Flowers, harizmatični frontment benda The Killers, posle frenetične reakcije publike na početku njihovog nastupa nultog dana ovogodišnjeg Exit festivala.

Od kako su pre 14 godina naprečac osvojili svetsku muzičku scenu The Killers nižu album po album – uspeh za uspehom. Do sada iza sebe imaju četiri izdanja (“Hot Fuss”,  “Sam’s Town”, “Day & Age”, “Battle Born”) a njihov peti album pod nazivom “Wonderful Wonderful” očekuje se na tržištu tokom ove godine.

Muzički izraz The Killersa predstavlja savršenu fuziju alternativne, indie rok muzike i new wavea.  Potvrde za njihov uspeh daju stručna kritika, zaista brojni fanovi širom sveta, ali tu su i nagrade koje su tokom karijere osvajali: NME nagrada za najbolji internacionalni bend (četiri puta), BRIT nagrada za najbolji strani bend, MTV Evropska nagrada za najbolju rok grupu, Q nagrada za najbolji video (“When you were young”) i dr.

Koliko su momci iz Las Vegasa profesionalni i koliko imaju sjajan odnos prema svojoj publici bilo je jasno sinoć na Exit festivalu. Koncert je počeo tačno u minut prema predviđenoj satnici. Od prvih taktova njihovog singla “The Man”, uz spektakularne svetlosne efekte i konfete kojima je zvanično obeležen početak zvanično najboljeg evropskog muzičkog festivala, svima je bilo jasno da će dobiti i mnogo više od onog što su očekivali.

Uz perfektan zvuk, fascinantne svetlosne efekte, žargonski rečeno “pošteno odrađenu svirku”, besprekornu komunikaciju Brendona Flowersa sa publikom, a pre svega – sve najveće hitove u nizu, The Killers su skoro dva sata su držali pažnju oko 25.000 ljudi (prema proceni organizatora 33.000 – nap.ur.), koliko se procenjuje da je pratilo koncert na Petrovaradinu.

Sinoć smo slušali: “The Man”, “Somebody Told Me”, “Spaceman”, “The Way It Was”, “Smile Like You Mean It”, “Bling (Confession of a King)”, “Shadowplay” (izuzetna obrada Joy Division), “Human”, “For Reasons Unknown”, “A Dustland Fairytale”, “Read My Mind”, “Runaways”, “All These Things That I’ve Done” (pre ove numere Brandon Flowers ispričao je dirljivu priču o počecima benda i njihovim muzičkim uzorima, a na kraju je bilo  nezaobilazno i horsko pevanje “I’ve got a soul, but I’m not a soldier” – da se naježiš!), “Shot at the Night”, “Jenny Was a Friend of Mine”, “When You Were Young” i  naravno nezaobilazni planetarni hit singl: “Mr. Brightside”!

The Killers/ Photo: facebook@Thekillers
The Killers/ Photo: facebook@Thekillers

Kada pišete prikaz nekog koncerta očekuje se da lični ukus ostavite po strani, budete objektivni i prikažete sve prednosti i mane. Tako vam mogu reći da Flowers jeste na momente itekako falširao, da je promašio poneki akord u akustičnoj verziji “Human”, ali u ovom slučaju to je zaista nepotrebno i pošto-poto traženje mana. Na kraju krajeva – bitan je onaj osećaj s kojim odete s nekog koncerta, da li ste posle istog prazni i ravnodušni ili ste još nekoliko dana pod utiskom i teško je spustiti nalet adrenalina i dobre energije.

The Killersi su sinoć održali jedan od najboljih koncerata otkad je EXIT festivala, kažu verni posetioci, a ja se nadam da će održati dato obećanje i ponovo nam se vratiti za novu infuziju energije. Jer ovaj koncert je u svakom pogledu – produkciono, interpretativno, komunikacijski bio – par excellance.

Marija M. Karan

Previous post

Nirvana pre Nirvane... Poslušajte kako je Kobejn zvučao pre 30 godina u bendu Ted Ed Fred

Next post

ISPLIVALA PRIVATNA PISMA MENADŽERA DŽONIJA KEŠA: 13 godina sam gledao kako se uništava pilulama, postao je dvostruka ličnost

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.