Preminuo Milivoje Mića Marković, tvorac muzike iz “Otpisanih”

0
183

U 79. godini preminuo je Milivoje Mića Marković, klarinetista, saksofonista, kompozitor, aranžer, publicista, dugogodišnji urednik Radio televizije Beograd i PGP RTB.

Mića Marković/ Photo: Branko Pantelić
Mića Marković/ Photo: Branko Pantelić

Rođen je 20. marta 1939. u Zagrebu, a gimnaziju i Muzičku školu “Franjo Kuhač” pohađao je u Osijeku. U Beograd dolazi 1957. godine i posle položene audicije postaje član Udruženja džez muzičara Beograda. Upisao je studije prava i paralelno nastavio školovanje u muzičkoj školi “Josip Slavenski” gde je 1959. godine diplomirao u klasi prof. Franje Partlića.

Istovremeno nastupao je na igrankama u Zemunu gde je svirao sa Mirkom Šoucom i po prvi put uzeo u ruke tenor saksofon.

Prvi je diplomac džez odseka Muzičke akademije u Gracu. Predvodio je Big bend u Beogradu. Bio je muzički urednik na Televiziji Beograd, a tokom rada na televiziji bio je i autor i voditelj niza emisija, među kojima je najzanimljivija saradnja sa Mićom Orlovićem kao koautorom brojnih kvizova.

Godine 1972. godine napisao je muziku za film i TV seriju “Otpisani”.

https://www.youtube.com/watch?v=wCGBIWiEDAo

Sa Milošem Petrovićem osniva “M&P South Quartet”, etno-džez orijentacije, koji je snimio dva CD-a. Autor je plana i programa nastave za džez klarinet i saksofon, objavljen u Prosvetnom glasniku Republike Srbije. Držao je klasu saksofona i klarineta na Muzičkoj školi “Stanković” u Beogradu.

Autor je zanimljivih televizijskih intervjua sa ambasadorima u Beogradu, a početkom devedesetih pisao je kolumne u Borbi u kojima je molio da se prekine s ratom i bezumljem.

Tokom karijere stekao je više nagrada i priznanja.

Izvor: Mondo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime