Home»Muzika»Homeland»HL INTERVJU – Aleksandra Denda: Moja duša ne može da bira između Beograda i Njujorka, svuda sam kod kuće…

HL INTERVJU – Aleksandra Denda: Moja duša ne može da bira između Beograda i Njujorka, svuda sam kod kuće…

4
Shares
Pinterest Google+
Aleksandra Denda/Photo: Promo, Svetlana Jovanović
Aleksandra Denda/Photo: Promo, Svetlana Jovanović

Posle koncertne promocije albuma koja je održana prošle godine u Njujorku, konačno je došao red i na Beograd da premijerno čuje album prvenac “Dreamer” koji će Aleksandra Denda predstaviti našoj publici 4. jula na solističkom koncertu u letnjem Bitefu (Bitef Summer Stage na Kalemegdanu).  

Biće to jedinstvena prilika da čujemo Aleksandru neposredno pred njen povratak u Njujork, gde će krajem meseca nastupiti u čuvenom Karnegi Holu sa internacionalnim bendom Jan Kus & SlavoRican Assembly.

Aleksandra je proteklih nekoliko meseci provela u Beogradu gde je vredno radila na sledećem solo projektu, ali i nastupala. Mogli smo da je čujemo u beogradskom klubu Soul Society, kao i na nedavno održanom Mikser festivalu, gde je bila gost Marka Luisa.

Beograđanka sa stalnom adresom u Njujorku, Aleksandra ne prestaje da nas iznenađuje. Posle školovanja na Berklee College of Music u Bostonu, Aleksandra se preselila u Njujork gde je krajem prošle godine objavila svoj prvi samostalni album “Dreamer” koji spaja neosoul, akustični soul i džez sa elektro elementima.

Kada je muzika postala tvoj izbor i profesionalno opredeljenje?

– Zahvaljujući baki koja je volela klasičnu muziku od malih nogu samo bila veoma zainteresovana za muziku. Kažu da sam već kao dvogodišnja beba sa pažnjom pratila operu Karmen da bih kasnije, uz podršku roditelja, završila nižu muzičku (klavir) i nakon toga, džez odsek u muzičkoj školi Stanković. Paralelno sam išla i u gimnaziju da bih upisala Menadžment u medijima, koji sam i završila.Kao što vidite, nisam se odmah opredelila za muziku, njome sam se bavila, ali usput. Saznanje da želim samo muzikom da se bavim je došlo vremenom, odnosno unutarnjim sazrevanjem. Odlazak na Berklee je bio TAJ presudni korak, tada sam shvatila da je muzika u mom životu prevagnula i da će to biti moja vokacija.

Kako je izgledalo tvoje studiranje na tako prestižnom univerzitetu?

– Na Berklee sam otišla 2011. godine i tamo sam završila smer Professional music, smer koji studentu dozvoljava da kreira sebe kao umetnika, aktivno radi na sebi i usavršava nastup, aranžiranje i kantautorstvo. Školovanje je bilo dragoceno iskustvo za mene kao umetnika i kao čoveka, stekla sam nova prijateljstva koja su me odvela na razne projekte širom sveta. Tako je zanimljivo da sam zahvaljujući koleginici iz Indije Vasudi Sharma, imala čast da budem gost predavač na Global Music Institute u Nju Delhiju i da sa njom snimim spot u Mumbajuza našu pesmu “Already Here” koji je bio lepo prihvaćen na MTV India.

Vasuda Sharma je priznata umetnica u Indiji, kao pobednik muzičkog TV takmičenja imala je solidnu karijeru u sklopu pop sastava Aasma, da bi se kao već etablirani umetnik otisnula na dalje školovanjeu Boston.

Kako su izgledali tvoji počeci, sa kim si sve nastupala?

– Počela sam sam u sastavu koji je činila ekipa iz srednje muzičke, svirali smo obrade Erykah Badu, Jill Scott, itd. Išla sam neko vreme na časove pevanja kod Ivane Kotov, koju inače veoma cenim i koja mi je puno pomogla. Počela sam da sarađujem sa Jovanom Maljokovićem, i pevala prateće vokale mnogim našim zvezdama, Vladi Georgijevu, Aleksandri Kovač…Kao solista sam se etablirala kada me je Jovan Maljoković pozvao da otpevam “Indiskretno ogledalo”. Nakon toga je usledio Bitef rezident bend koji je nastupao četvrtkom i negovao soul i R&B,

Šta te inspiriše? Kako izgleda proces tvog kreativnog stvaralaštva?

– Sve zavisi, nemam zacrtanu formulu, često mi ideje dolaze dok hodam, dok sam u pokretu. Ponekad mi se, jednostavno “otvori klapna” i zato uvek sa sobom nosim telefon kako bih zabeležila melodiju odmah po rađanju ideje. Takođe, dešava mi se kada sam u prirodi da mi se pesma doslovno downloaduje i da imam sve jasno u glavi…Naravno, nije uvek proces tako jednostavan, ali se nekako sve ipak složi i dođe na svoje. Lirika mi naročito lako dolazi kada sam u nekim stanjima melanholije i umetničke patnje.

Vrhunska ekipa na koncertu 4. jula u letnjem Bitefu

Aleksandra Denda/Photo: Promo, DavidDuPuy2
Aleksandra Denda/Photo: Promo, DavidDuPuy2

Sa kim ćeš nastupiti 4. jula u Beogradu i šta pripremate?
– Imaću ekipu vrhunskih beogradskih muzičara koju čine basista Pera Krstajić, stipendista Berklee College of Music, Peđa Milutinović, jedan od najtalentovanijih mladih bubnjara u regionu i član Vasil Hadžimanov benda; Nikola Milenković, gitarista školovan na muzičkom konzervatorijumu u Beču i pijanista Dragan Ćalina koji se školovao i živeo u Holandiji a sada je stalni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Pored njih, pripremam i neka iznenađenja i mnoštvo specijalnih gostiju. Pored mog autorskog materijala izvešćemo i neke od numera mojih omiljenih muzičara poput Gretchen Parlato, Esperanza Spalding, RH Factor, Earth Wind and Fire i drugi.

Kako ocenjuješ muzičku soul i džez scenu u Srbiji?

– Jedno pozitivno iskustvo je bio koncert Ivane Vukmirović Manivi u beogradskom klubu Strogi centar, gde sam bila deo publike koja je znala svaku notu i svaku reč teksta. To me je oduševilo, ta svirka je bila fantastična i pokazala mi je da kod nas postoje ljudi koji vole soul zvuk. U Beogradu sam generalno neprijatno iznenađena manjkom kulture slušanja muzike u klubovima i nedostatkom poštovanja prema umetniku, ali na tom koncertu to uopšte nije bilo tako. Nisam u Srbiji već šest godina i nisam upoznata sa scenom preterano dobrom ali mi se čini da je scena živi i da se razvija uprkos tome što je naše tržište malo i nažalost, monetarno ograničeno.

Kakve aktivnosti imaš u planu u narednom periodu, pripremaš li neki novi muzički projekat?

– Imam nekoliko projekata u kojima učestvujem. Deo sam internacionalnog benda Jan Kus & SlavoRican Assembly u kome nastupam kao vokalni solista i upravo sa njima me uskoro, tačnije 22. jula, očekuje revijalni nastup u Karnegi Holu. Ovaj sedmočlani orkestar je nedavno, na Svetski dan muzike nastupio u kući Luja Armstronga u Kvinsu. Reč je o bendu koji na zanimljiv način spaja slovensku tradicionalnu muziku i ritmove kariba. Čeka me uskoro i projekat ArtLinks u kome će umetnici različitih disciplina jedne druge inspirisati i predavati zadatke, moja partnerka u ovom projektu biće Noa Meir, izraelka koja se bavi umetničkom akrobacijom. Takođe me čeka i rad sa vokalnom grupom ROSA, čiji sam suosnivač, to je jedina srpska acapella grupa u Americi.  Nastaviću da radim na svom novom materijalu  i nameravam da pošto ga kompletiram, prvo vidim kako ta nova muzika diše i tek onda uđem u studio. “Dreamer” sam radila obrnuto jer sam album prvo snimila pa smo tek onda krenuli da nastupamo. Ovoga puta mi je plan da postupim po drugačijem receptu i vidim kako će to ići i gde će me odvesti.

Ideja mi je da u budućnosti više eksperimentišem sa elektronikom u živim nastupima. Po povratku u Njujork me čeka izbor novog bubnjara, jer nažalost moj dugogodišnji bubnjar Artur Kam se vratio u rodnu Maleziju i moraću da ga zamenim. Već sam krenula u potragu za novim i obišla sva moja omiljena džez mesta slušajući pažljivo bubnjare, imam već listu top tri i sada me čeka selekcija tj. izbor.

Šta za tebe predstavlja Beograd a šta Njujork?

Ja sam neko ko je uvek imao problem da se oseti kao kod kuće, gde god da sam bila. Beograd vezujem za bliske ljude i porodicu, mnoge drage ljude u njemu. Njujork je grad u koji sam znala da ću se vratiti kada sam ga posetila kao turista pre mnogo godina. Njujork je mesto izazova, inspiracije i grad u kom čovek brzo raste, u svakom smislu. Svoj dom sam našla prvenstveno sama u sebi jer gde god da sam bila, brzo bih se adaptirala.

Koga ceniš od naših umetnika?

Bend koji volim uvek da čujem je Negativ, iako je žanrovski potpuno drugačiji od svega što ja radim i slušam. Mnogo mi se dopada autorski džez bend Qzama kvartet, već pomenuta Ivana Vukmrović Manivi, Marko Luis je muzički smeo, Irie FM – zanimljivo mi je da takva muzika postoji kod nas i da se sluša. Ivana Kotov je moja inspiracija pevački i neko kome se duboko divim i od koje sam dobila ideju za odlazak na Berklee. 

Aleksandra Denda/Photo: Promo, E.Hercules
Aleksandra Denda/Photo: Promo, E.Hercules

Šta slušaš u poslednje vreme?

– Dok sam živela u Srbiji bila sam fascinirana američkom muzičkom scenom i nju intenzivno pratila, da bi se nekako sve preokrenulo i od kada živim u Americi,  nekako više slušam evropske umetnike! Izvođači i bendovi koje u poslednje vreme slučam su Lianne La Havas, Laura Mvula, Jacob Collier, Hiatus Kaiyote, Snarky Puppy, Moonchild, KING, Gretchen Parlato i Esperanza Spalding.

Ubrzo posle koncerta u letnjem Bitefu ideš nazad za Ameriku. Kada možemo ponovo da te očekujemo?

To je pitanje bez tačnog odgovora, do sada se nisam usidravala u Beogradu. Dolaziću sigurno, ali kada, to ne znam. Sve je moguće.

Soul Mimi

Previous post

ENGLAND IS MINE: POGLEDAJTE PRVI TREJLER ZA BIOGRAFSKI FILM O MORISIJU I THE SMITS

Next post

Makedonski bend KI pobednik 51. Zaječarske Gitarijade... Headlineri završne večeri Nazareth - razvalili

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *