Home»Film»Počinje ciklus “Varljivo filmsko leto 2017” u Jugoslovenskoj kinoteci

Počinje ciklus “Varljivo filmsko leto 2017” u Jugoslovenskoj kinoteci

4
Shares
Pinterest Google+

U Jugoslovenskoj kinoteci dans počinje ciklus “Varljivo filmsko leto 2017”, koji će sa po dve projekcije svake večeri trajati tokom jula i avgusta.

Varljivo leto 68/ Photo: imdb.com
Varljivo leto 68/ Photo: imdb.com

Program počinje jednim od omiljenih filmova srpske i jugoslovenske kinematografije “Varljivo leto ”68″ Gorana Paskaljevića iz 1984. godine i višestruko nagrađivanim italijanskim filmom novije produkcije “Velika lepota” Paola Sorentina (2013).

Sva odabrana ostvarenja imaju veze sa letom – bilo kao temom, vremenom u kojem se dešava radnja, po atmosferi i na mnogo drugih načina i autorskih pristupa, a ciklus će obuhvatiti drame, akcije, romanse i komedije.

Photo: imdb.com
Photo: imdb.com

Na repertoaru će biti klasici i umetnički filmovi američke, evropske i domaće produkcije.

Publika će gledati “Iznenada prošlog leta” Džozefa Mankijeviča, “Dan velikih talasa” Džona Milijusa, “Mediteraneo” Gabrijela Salvatoresa, “Ajkula” Stivena Spilberga, “Plaža” Denija Bojla, “Neki to vole vruće” Bilija Vajdlera, “Bazen” Žaka Derea i “Bazen” Fransoa Ozona, “U zenitu sunca” Renea Klemana, “Dugo toplo leto” Martina Rita, “Znam šta ste radili prošlog leta” Džima Gilespija, “Ljubav u Barseloni” Vudija Alena…

Od filmova eks-Yu kinematografije na programu će biti “Lepota poroka” Živka Nikolića, “Šest dana juna” Dinka Tucakovića, “Haloa – praznik kurvi” i “Pad Italije” Lordana Zafranovića i “Kapetan Mikula Mali” Obrada Gluščevića.

Rita Hejvort i Orson Vels (Dama iz Šangaja)/ Photo: imdb.com
Rita Hejvort i Orson Vels (Dama iz Šangaja)/ Photo: imdb.com

Letnji ciklus Kinoteke nudi pregled istorije sedme umetnosti tokom čak osam decenija.

Najstariji filmovi na programu su “Orkan” Džona Forda iz 1937. i “Dama iz Šangaja”, Orsona Velsa iz 1947. godine.

Publika će imati i retku priliku da vidi integralnu verziju kultnog filma Bernarda Bertolučija “XX vek”, čiji će prvi i drugi deo biti prikazani 14. jula i ponovo 13. avgusta.

Program sa 55 naslova i ukupno 1.112 projekcije koncipiran je uglavnom tako da će željene filmove moći da vide i gledaoci koji deo leta provode van Beograda.

“Varljivo leto ”68″ i “Velika lepota” biće ponovo prikazani na kraju ciklusa 31. avgusta.

Repertoar od 2. jula reprizira se 30. avgusta, od 3. jula 29. avgusta i tako redom. Projekcije počinju u 18:00 i 20:30 časova.

Previous post

Nemesis planiraju da "razvale" na Demofestu: Poslušajte kako moćno zvuči njihov novi singl "Divine Retribution"

Next post

STVARNO IZGUBLJENI U PREVODU! Najbizarnije japanske reklame s holivudskim zvezdama u glavnim ulogama

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *