Home»Muzika»CHICK COREA ELEKTRIC BAND: Vrhunski svetski džez 1. jula u Areni

CHICK COREA ELEKTRIC BAND: Vrhunski svetski džez 1. jula u Areni

3
Shares
Pinterest Google+
Chick Corea Elektric Band/ Photo: Promo
Chick Corea Elektric Band/ Photo: Promo

Legendarni sastav predvođen jednim od kultnih džez pijanista, Chick Corea Elektric Band nastupiće u Kombank Areni 1. jula 2017. godine, a ova ekskluzivna turneja deo je proslave Čikovog 75. rođendana.

Beograd će biti domaćin ovog kvinteta klasičnog sastava koji pored pijaniste Čika Korije čine i vrhunski svetski džez umetnici, Dejv Vikl na bubnjevima, Erik Marental na saksofonu, Frenk Gambale na gitari i čuveni basista Džon Patitući.

Džon Patitući/ Photo: Promo
Džon Patitući/ Photo: Promo

Džon Patitući, kompozitor i basista, svoju muzičku raznovrsnost iskazuje istraživanjem različitih pravaca, kroz soul i rok, preko bluza, džeza do klasične muzike.

Širom sveta nastupao je sa svojim bendom ali i džez vizionarima među kojima su: Čik Korija, Herbi Henkok, Vejn Šorter, Sten Gec, Džošua Redman, Majkl Breker, Nensi Vilson…

Svoj 14. solo album objavio je 2015. Za izdavačku kuću Three Faces Records, a iste godine predstavio je i svoj bend The John Patitucci Electric Guitar Quartet.

Frenk Gambale i Čik Korija/ Photo: Facebook @OfficialFrankGambale
Frenk Gambale i Čik Korija/ Photo: Facebook @OfficialFrankGambale

Čuveni gitarista Frenk Gambale, zablistao je na LA sceni ranih ’80-ih godina prošlog veka, a meteorski uspon ka slavi potvrda je njegovog neverovatnog talenta i stila koji je magazin Rolling Stone nazvao “opakim”.

Sa više od 250 pesama i preko 20 albuma, njegova muzika je mešavina različitih stilova od roka, fanka i džeza do r&b i latino zvukova.

Kao vrhunski gitarista, Gambale je tvorac nove sweep picking tehnike koju je usavršio do umetničkog nivoa, a ona je sada neizostavni deo svakog rečnika gitare. Njegovo umeće na šest žica i beskrajna vizija uneli su revoluciju u muzici.

Erik Marental/ Photo: Prommo
Erik Marental/ Photo: Prommo

Majstor saksofona, Erik Marental, započeo je profesionalnu karijeru 1980. godine sa poznatim trubačem Al Hirtom, a posle povratka u Los Anđeles postaje član Chick Corea Elektric Banda sa kojim je snimio šest albuma i osvojio dve Grammy nagrade.

Sarađivao je sa poznatim umetnicima poput Eltona Džona, Barbare Strajsend, Bilija Džoela, Stivija Vondera, i B.B. Kinga…

Poslednji od osam solo albuma nosi naziv “Bridges”, čak osam pesama sa ovog albuma našlo se u top 10 National Contemporary Jazz Radio liste, a tri su zauzele prvo mesto.

Proglašen je za jednog od omiljenih Alto Sax svirača godine prema anketi čitalaca Jazziz magazina.

Bubnjar Dejv Vikl nagrađen je brojnim priznanjima pa ga je tako časopis Modern Drummer uključio u svoju Kuću slavnih i proglasio ga “jednim od 25 najboljih bubnjara svih vremena”.

U Chick Corea Elektric Bandu pokazao je izvanredno bubnjarsko umeće i inovativno korišćenje elektronskih i akustičnih bubnjeva.

Kao solo umetnik, Dejv je snimio i producirao devet albuma uključujući “Masterplan”, “Heads Up” i “Hardwired”, dok je njegov bend izdao pet studijskih albuma: “Rhythm Of The Soul”, “Synergy”, “Transition”, “Perpetual Motion” i “Multiplicity”.

Bend je takođe predstavio i live album, kao i kompilaciju DWB i seriju video instrukcija pod nazivom “The Zone”.

Koncert ikona džez scene biće ograničenog kapaciteta u smanjenoj postavci Arene, a ulaznice se prodaju po cenama od 2490 dinara i naviše na prodajnim mestima CS Eventima kao i na blagajnama: Kombank Arene, Bilet centra Beograda, Ušće Šoping centra, Doma omladine i putem sajtova: www.kombankarena.com i www.eventim.rs

Previous post

Goodbye Sky Wikluh... Đorđe Miljenović objavio dva albuma - "Amovi" i "Sam pao sam se ubio"

Next post

Ovako zvuči “Don’t Look Back in Anger” u verziji Liama Galagera

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *