Ovu vest objavljujemo, ali u nju ne želimo da verujemo: Stručnjaci najavljuju kraj ere električne gitare?!

4
114
Elektrč;na gitara/Photo: Pixabay
Elektrč;na gitara/Photo: Pixabay

Popularnost električne gitare kao instrumenta definitivno je na zalasku. Marketing menadžer i analitičar tržišta Geof Edges bavio se katastrofalnim brojkama prodaje električnih gitara, a pre tri meseca najpopularniji specijalizovani magazin Guitar Player ceo broj iz marta posvetio je istoj temi.

Problem, prema njihovom istraživanju, leži u tome što današnji tinejdžeri, popularno zvani millenialsi, nisu prigrlili ovaj instrument s jednakim entuzijazmom kao generacije rođene u pedesetim, šezdesetim, sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog veka.

Vašingotn Post navodi poražavajuće rezultate prodaje dva najpoznatija i najveća proizvođača Gibsona i Fendera, kao i zatvaranje nekih velikih gitarskih prodavnica u SAD.

Džordž Grun, nekadašnji kolumnista magazina Guitar Player navodi kako razlog treba potražiti u tome što više nema gitarskih heroja. Muzičke matrice za mlade potpuno su se promenile. Električna gitara izgubila je svoj značaj u kulturi mladih.

– Četrdesetogodišnjaci još uvek vole električnu gitaru, kupuju opremu, pričaju o tome, kupuju gitarske magazine jer je to refleksija na njihovu mladost, ipak, mlađe generacije kako pokazuju statistički podaci imaju sve manje interesa prema tom šestožičnom komadu drveta. Problem je što se i proizvođači plaše misije u kojoj bi trebalo zainteresovati mlade za taj instrument, kao i za njegovo sviranje – navodi Grun.

Neke od ovih pesama bez ekektrične gitare nikada ne bi postojale… pa, eto…

https://www.youtube.com/watch?v=W3JsuWz4xWc

4 KOMENTARA

  1. Nisam siguran da je ovo istina…Kada sam bio mlad i ceo period od tada do mojih 50g u mom mestu gitaru je znalo svirati 6-7 ljudi, u poslednjih desetak godina kroz moju skolu je proslo pedeset ucenika i iz toga se vidi koliko je veliko interesovanje za gitaru u zadnje vreme, sto mi je veoma drago☺

  2. Električna gitara služi za sviranje, samo jedne muzike. To je najčešće rokenrol i eventualno neke deonice džeza. Danas madi žele kompletno poznjavanje i sviranje gitare, pa se više opredeljuju za klasičnu gitaru koja se svira prstima, a može i trzalicom. Učenje klasične gitare je konkretnije i daje veće muzičko obrazovanje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime