ZAŠTO SI GA OTKAČIO, RIDLI SKOTE…Ovako bi izgledao nastavak “Gladijatora” da je snimljen po ideji Nika Kejva

0
115
Oglasi
Gladijator/Photo: Promo
Gladijator/Photo: Promo

Već godinama se nagađa se o nastavku filma “Gladijator2 Ridlija Skota, a kao pisac scenarija za drugi deo jedno vreme navodio se i poznati muzičar Nik Kejv.

Sam reditelj je nedavno priznao da razmišlja o nastavku u kom bi se ponovo pojavio Rasel Krou. Međutim, producenti su skeptični u vezi sa tom idejom, jer glavni junak, Maksimus, umire na kraju filma.

Isto se zapitao i Nik Kejv kada ga je Rasel Krou pozvao telefonom i upitao kako mu ide scenario za film “The Proposition”, koji je u to vreme pisao.

– Ne želim da više ikad napišem scenario u mom životu – bio je odgovor Kejva. Australijski muzičar je potom upitao sunarodnika zar nije umro u prvom delu, na šta je dobio odgovor: “Na neki način”, prenosi portal GQ.

To “na neki način” za Kroua je značilo da se Maksimus nakon smrti nalazi u čistilištu, gde se sreće s mitološkim bićima. Kejv je prihvatio poziv glumca i počeo da radi na novoj avanturi gladijatora.

Kada je završio deo nove priče, Kejv je šalje Ridliju Skotu, a ovaj rukopis vraća uz mnoštvo precrtanih delova i jasnom porukom da ne želi da snima takav film, i uz preporuku Kejvu da počne da gleda Bergmanove filmove.

Suprotno buntovniku kakavog mnogi vide u Kejvu, muzičar je prihvatio preporuku, odgledao filmove, dobio novu inspiraciju i počeo ponovo da piše scenario. Ovog puta i sam Kejv je znao da film neće biti snimljen, zbog čega je odlučio da uživa u samom procesu stvaranja.

U Kejvovim pesmama se može lako prepoznati uticaj religije i razmatranja boga. Taj deo svoje poezije Kejv je odlučio da prenese na scenario.

Radnja počinje u čistilištu gde se nalazi Maksimus koji traga za svojim sinom. Bogovi ga ucenjuju da ubija vernike nove religije čiji ih uspon uništava. Naravno, ta religija je hrišćanstvo. Kako se film privodi kraju tako Maksimus ulazi u beskonačnu borbu sa čovečanstvom. Pojavljuje se u Krstaškim ratovima, u oba svetska rata, Vijetnamskom ratu…

– Kraj je zapravo 20-minutni pregled svih ratova kroz istoriju čovečanstva, što govori o jednoj nezaustavljivoj ratnoj mašineriji. Ipak, takav scenario se nije svideo Raselu. On je želeo mitološko-akcioni film sa zmajevima i morskim čudovištima. Ridliju se ideja svidela, ali je rekao da film ipak nikada neće biti snimljen – rekao je Kejv.

Nik Kejv/ Photo: Promo
Nik Kejv/ Photo: Promo

Da je drugi deo planetarnog hita snimljen po ideji australijskog muzičara, publika bi gledala Maksimusa kao čoveka u crnom odelu, a ne kao gladijatora.

Film se završava tako što Maksimus pere ruke u toaletu, kamera ga prati niz dugi hodnik, a u jednoj od prostorija se pridružuje sastanku sa još deset muškaraca u odelima. U zgradi Pentagona glavni junak gleda u svoj laptop, a zatim se obraća ostalima u prostoriji: “Gde smo ono stali?”.

Pa zašto, dođavola, niste snimili taj film… Svakako je bolje od Ridlijeve ideje!

HL/Izvor: GQ

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime