Home»Knjige»Priča o “izgubljenoj” generaciji: Vladimir Đurić promovisao roman “Beograd bez sna”

Priča o “izgubljenoj” generaciji: Vladimir Đurić promovisao roman “Beograd bez sna”

3
Shares
Pinterest Google+

Promocija knjige “Beograd bez sna” Vladimira Đurića Đure održana je 22. juna u Delfi Cafeu u SKC-u, a o tome kako se volelo u Beogradu za vreme novog talasa pored autora govorili su reditelj Milutin Petrović i publicista Aleksandar Žikić.

U romanu “Beograd bez sna” kroz niz ljubavnih avantura mladog pesnika Barona pratimo umetničku scenu i sliku Beograda kao balkanskog Njujorka u periodu 1979. do 1983. godine.

Autor govori i o novotalasnim bendovima, o tadašnjim čuvenim žurkama, kultu Kinoteke, panku i novim ritmovima grada i o svojoj generaciji, tako da u ovoj knjizi možemo sresti stvarne likove iz muzičkih grupa Idoli, Šarlo akrobata, Film, Partibrejkers, Boa…

Naravno, gradsku umetničku scenu čine i devojke u koje se glavni junak zaljubljuje…

Vladimir Đurić Đura/ Photo: Promo
Vladimir Đurić Đura/ Photo: Promo

– “Beograd bez sna” prvenstveno sam pisao kao televizijsku seriju – rekao je Vladimir Đurić Đura i nastavio:

– Imao sam ideju da napišem nešto slično seriji “Grlom u jagode”, s tim što je to bilo za generaciju šezdesetih, a ovo bi bile dogodovštine generacije osamdesetih. Nažalost, nikad nije došlo do realizacije serije i onda sam odlučio da sve pretočim u roman. Ceo tim ljudi iz Lagune potrudio se da to na kraju bude ovako kako jeste i mislim da je sve ispalo baš lepo. Dobili smo ljubavni roman koji će se zbog tematike i perioda koji obrađuje sasvim sigurno dopasti ljudima u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, odnosno, nadam se da će biti zanimljiv svima sa prostora bivše Jugoslavije.

Objašnjavajući zašto je ovo “epopeja o izgubljenoj generaciji” popularni Đura je istakao da je to generacija koja je razvejana svuda po svetu jer se baš nije snašla u onim devedesetim godinama i svemu što se u tom periodu dešavalo.

– Generaciju osamdesetih je uzbuđivalo da živi svoje snove. Pravili smo lepu muziku koja je imala početak, sredinu i kraj. U to vreme nije bilo sve digitalizovano niti je bilo mobilnih telefona, ali se mnogo išlo na žurke. Pevalo se i sviralo uz gitaru, i ja i dan-danas volim takve pesme, jer se uz njih nekako najlakše zaljubi. “Beograd bez sna” je roman o svemu tome – zaključio je autor.

Milutin Petrović/ Photo: Promo
Milutin Petrović/ Photo: Promo

 – Žao mi je što od veoma dobro napisanog scenarija nismo uspeli da realizujemo seriju – rekao je reditelj Milutin Petrović, i nastavio:

– Ovo je roman o vremenu u kom sam i ja bio mlad, vremenu u kom nismo mnogo marili za materijalne stvari nego smo pisali pesme, čitali knjige i poezijom uspevali da smuvamo i najlepše devojke.

Aleksandar Žikić/ Photo: Promo
Aleksandar Žikić/ Photo: Promo

Publicista Aleksandar Žikić je istakao da je “Beograd bez sna” veoma dobro napisan roman koji govori o zanimljivim događajima na uzbudljiv način.

– Čitajući ga vratio sam se u vreme mog sazrevanja i posebno mi se dopao Đurin stil pisanja i njegova jasna rečenica kojom uspeva da sa vrlo malo reči opiše i dočara vreme, mesto i glavne karakteristike onoga o čemu piše. Sve u ovom romanu mi je tako živopisno i blisko da mogu lako da ga zamislim i kao vrlo atraktivnu seriju – zaključio je Žikić.

Roman “Beograd bez sna” možete pronaći u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Previous post

Zvanično otvoren Arsenal Fest 07: Anthrax prvi put svirao u Srbiji, oduševljeni i oni i publika...

Next post

Džoni Dep pretio Trampu: Kad je poslednji put glumac ubio predsednika? Možda je vreme…

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *