Home»Muzika»Mark Kolin iz Nouvelle Vague pred BG koncert: Mi smo ludi pevači koji žele da sa publikom podele “pankersku” energiju

Mark Kolin iz Nouvelle Vague pred BG koncert: Mi smo ludi pevači koji žele da sa publikom podele “pankersku” energiju

3
Shares
Pinterest Google+
Nouvelle Vague/ Photo: Rod Maurice
Nouvelle Vague/ Photo: Rod Maurice

Francuski bossa nova sastav Nouvelle Vague, u okviru svetske turneje na kojoj promoviše novi album “I Could Be Happy“ , nastupiće i u Beogradu 24. juna, u organizaciji produkcijske kuće Muzička Cool Tura.

Domaća podrška na koncetru ispred Atrijuma Muzeja Jugoslavije biće rege bend IrieFM.

Nouvelle Vague/ Photo: Rod Maurice
Nouvelle Vague/ Photo: Rod Maurice

U susret beogradskom nastupu, prenosimo vam intervju sa jednim od idejnih tvoraca sastava Nouvelle Vague, Markom Kolinom.

Posle toliko godina karijere kojih se trenutaka rado sećate, a koje biste rado zaboravili?
– Nema puno stvari koje bih želeo da zaboravim, možda neke nastupe na privatnim zabavama. Rado se sećam prvog koncerta u Srbiji, prvog koncerta u Riju… Koncerti u Francuskoj u sali Olimpia i u Rojal Albert Holu u Londonu bili su božanstveni. Svirali smo pre grupe Dead Can Dance u Los Anđelesu. Imam puno uspomena, u stvari…

Svesni ste činjenice da su poslednjih pet godina bossa nova obrade velikih hitova postale sve popularnije, pojavili su se razni bendovi, prepoznajete li u tome sopstveni doprinos?
– Naravno, bili smo prvi koji smo postavili ovakav koncept ali i prvi koji su to uradili na svoj, specifičan način. Sa sopstvenim, jedinstvenim aražmanima. To nisu klasične obrade. Ono što radi Nouvelle Vague je mnogo više od toga.

Da li ste nekada razmišljali da odustanete od Nouvelle Vague? Šta su bili razlozi za to?
– U stvari jesam… Razmišljao sam o tome između poslednja dva albuma, onog iz 2010. i ovog poslednjeg iz prošle godine. Pomislio sam da smo već dovoljno rekli na prva četiri objavljena albuma. Ali interesovanje javnosti za Nouvelle Vague me je demantovalo, pozivi za nastupe su stalno stizali. Stalno su nas pitali ima li nešto novo… Postao sam svestan da su naša prva dva albuma postali klasici. To potvrđuje i broj striminga na internetu od nekoliko miliona. U takvom trenutku čovek pomisli – zašto stati?

Nouvelle Vague/ Photo: Rod Maurice
Nouvelle Vague/ Photo: Rod Maurice

Mnogi kritičari o vama pricaju kao o “projektu”, kako vi doživljavate Nouvelle Vague kao bend ili studijski projekat?
– To je studijski projekat kada je u pitanju snimanje albuma ali je u pitanju bend kada je reč o koncertima. To je to!

Vremenom ste prerasli sopstvenu ideju, šta je vaš sledeći korak?
– Ne znam, zato što se svi bavimo i nekim drugim stavrima i projektima. Ja ću ,na primer, do kraja godine završiti film koji režiram. Istina je da sam veći zaljubljenik u film nego u muziku. Ali nikad se ne zna.

U čemu ste inicijalno pronašli zajedničku nit između panka i bossa nove?
– Mislim da je to melanholija.

Za razliku od studijskih albuma koji su umirujući i pitki, vaši koncerti dobrim delom poseduju upravo pank naboj. Ko je za to najzaslužniji?
– Na početku je to bila velika promena, gledate novi šou koji se bazira na panku, a nije takav. Svi smo ludi pevači koji žele da sa publikom podele energiju koja je ponekad pankerska. Malo smo se više fokusirali na pank koji sviramo na akustičnim gitarama i to mi se dopada.

Za koju od obrada ste najviše vezani i zašto?
– Ima ih puno ali recimo da sam veoma ponosan na “Let Me Go”, zato što tu pesmu zaista volim. Sviđa mi se šta smo uradili sa pesmom “Faid To Gray”, “Dance With Me”, “Dancing With My Self”. Veoma mi se dopalo šta smo uradili sa pesmom “Parade”. Ima ih još…

Nouvelle Vague/ Photo: Rod Maurice
Nouvelle Vague/ Photo: Rod Maurice

Da ste danas osnovali bend, čije pesme ili koji muzički pravac biste obrađivali?
– To je dobro pitanje… Ne znam, možda “grandž”, odlučili smo da se pozabavimo grandž bendovima, šugejz muzikom i sličnim stvarima iz devedesetih prošlog veka.

Koje su to pesme koje na koncertima poblika svuda u svetu obavezno očekuje?
– To su hitovi poput “Love Will Tear Us Apart”, “Dance With Me”, “To Drunk To Fuck”…

Da li izbor koncertnog prostora može biti presudan za uspešan nastup?
– Da. Mislim da je koncertni prostor u Beogradu ovog puta fenomenalan. Izbor dobrog koncertnog prostora daje vam snagu da uradite nešto važno u datom trenutku.

Šta su vaši rituali pred koncert, šta obično uradite i kako se pripremate pred izlazak na binu?
– Nema nikakvih posebnih rituala, zaista smo kul. Odsvirali smo preko hiljadu koncerata i stekli smo neophodno iskustvo. Popijemo neko piće, čaša ponekad jačeg vina, okružimo se ljubljavlju, družimo se, pričamo… to je dovoljno za dobru atmosferu.

A mi verujemo da će dobroj atmosferi na beogradskom koncertu doprineti i set lista na kojoj su “Just Can’t Get Enough” (Depeche Mode), “In a Manner of Speaking” (Tuxedomoon), “Guns of Brixton” (The Clash), “This Is Not a Love Song” (Public Image Ltd), “Ever fallen in love” (Buzzcocks), “Too Drunk to Fuck” (Dead Kennedys), “Marian” (The Sisters of Mercy), “Making Plans for Nigel” (XTC),  “A Forest” (The Cure), “Teenage Kicks” (The Undertones)…

Irie Fm/ Photo: Magazin 42

Irie Fm/ Photo: Magazin 42

Pre nastupa francuskog sastava, publiku će zagrejati IrieFM, unikatna pojava na srpskoj sceni, desetočlani beogradski sastav koji pomirio ukuse i od bazično rege sastava prerastao u regionalni krosover fenomen.

Posle uspeha pesme “Kliziš“, kojom su napravili iskorak u odnosu na svoje rege korene, osvojili publiku i  uspeli da dokažu da za dobru pesmu ne postoje granice, objavili su i novi singl “Putevi”, futurističku elektro pop sagu utemeljenu na zvuku osamdesetih prošlog veka.

Sastav Irie FM iza sebe ima veliki broj koncerata kao i nagradu za najbolji evropski rege bend dodeljenu od strane takmičenja Rototom Contest 2012. godine.

Previous post

Kad kraljica časti… Novi orden za Makartnija, a medalje čekaju i Eda Širana i Emeli Sande

Next post

SAMO NEK SE ROKA... U Bačkoj Palanci održan prvi Dunav Fest, a evo kako je tamo bilo...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *