Home»Muzika»Radiohead: 20 godina od objavljivanja “OK Computer”, najuticajnijeg albuma devedesetih

Radiohead: 20 godina od objavljivanja “OK Computer”, najuticajnijeg albuma devedesetih

4
Shares
Pinterest Google+
Radiohead/ Photo: Tom Sheehan
Radiohead/ Photo: Tom Sheehan

Tačno pre 20 godina, 16. juna 1997, objavljen je album “OK Computer” benda Radiohead, jedno od najvažnijih i najuticajnijih izdanja savremene muzike koji je inspirsao buduću rokere više od bilo kog drugog albuma iz devedesetih godina.

Radiohead se na trećem albumu uhvatio u koštac s temama koje su tada obrađivali umetnici iz drugih grana: urbano otuđivanje i uticaj tehnologije na ljudsku psihu.

Photo: Promo
Photo: Promo

Njihov prvijenac “Pablo Honey” bio isuviše  “američki” bez stvarne poante, ali je već “The Bends” iz 1995. dao naslutiti u kom pravcu kreće Radiohead.

Kao prvi singl s “OK Computer” objavljen je “Paranoid Android”, šest i po minuta duga numera koja je vrlo jasno najavila što se može očekivati na novom izdanju.

Ono što niko u tom trenutku nije mogao da pretpostavi je to koliko snažno će odjeknuti novi album i kakav će uticaj imatti na tadašnju i buduće generacije.

“OK Computer” u svoja 53 minuta na originalan i dotad neviđen način govori o u svetu prisutnoj uznemirenosti i zbunjenosti, konzumerizmu, otuđenju pojedinca i društva, neodrživom pritisku predmilenijskog života, ispričavši priču o preživljavanju i ponovnom rođenju.

Radiohead/Photo: facebook@radiohead
Radiohead/Photo: [email protected]

Kolege muzuičari, kritičari i publika dočekali su “OK Computer” hvalospjevima, mnogi su ga proglasili jednim od najboljih albuma svih vremena, a uspeh je iznenadio i samog Toma Jorka.

– Ostao sam u čudu kada sam video kako su ga svi primili i kakvu je reakciju izazvao. Niko od nas iz benda više nije znao da li je dobar ili ne, ali ono što me stvarno oduševilo je što su ljudi “pohvatali” sve kako treba, sve detalje i celokupnu atmosferu koju smo pokušali da stvorimo – rekao je Jork za sajt Citizen Insane.

Za nedelju dana, 23. juna, Radiohead će objaviti bogato reizdanje albuma nazvano “OK Computer: OKNOTOK 1997-2017”. Bonus disk donosi 8 B-sides i tri dosad neobjavljene pesme od kojih je jedna i “I Promise”.

Izvor: Muzika.hr

Previous post

Muzički zagrljaj dobrih prijatelja: Beogradska publika i Darko Rundek znaju se odavno...

Next post

Proslavite Svetski dan muzike uz Love Hunters i Konzilium u Metropolisu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *