Home»Muzika»U čast Svetskog dana muzike: 49. Kalemegdanski sutoni 21. juna u Cvijeti

U čast Svetskog dana muzike: 49. Kalemegdanski sutoni 21. juna u Cvijeti

3
Shares
Pinterest Google+

Muzički festival 49. Kalemegdanski sutoni u organizaciji Muzičke omladine Beograda biće održan na Svetski dan muzike – 21. juna, tokom popodneva i večeri, u srcu Beograda, na Kalemegdanu, u jednom od najlepših gradskih zdanja – Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”.

Photo: Promo
Photo: Promo

Iako je u prethodnim decenijama festival bio realizovan kao višednevni ciklus koncerata, iz opravadnih i objektivnih razloga, Muzička omladina Beograda organizuje takozvani “zipovani” – jednodnevni muzički događaj.

Naime, planirani, za posetioce besplatni, koncerti festivala biće održani na Svetski dan muzike – od 17:00 do 22:00 časa. Otuda i simboličan naziv “Za(O)tvaranje”.

Ljubica Sekulić/ Photo: Promo
Ljubica Sekulić/ Photo: Promo

U sredu, 21. juna u 17:00 časova 49. Kalemegdanske sutone otvara izuzetna umetnica i dama Ljubica Sekulić, koja živi u Stokholmu (Švedska) i koncertira širom Evrope.

Ona je specifična po tome što podjednako dobro i vešto svira i violu i harfu. Često nastupa sa džez i world music bendovima.

Na koncertu Ljubica Sekulić će nastupiti uz klavirsku pratnju Prof. Vesne Kršić Sekulić, a na programu koncerta biće dela domaćih i švedskih kompozitora.

Timeline/Photo: Promo
Timeline/Photo: Promo

Pravo iz Njujorka u “Cvijetu” stiže Nikola Radan, flautista koji godinama muzicira i radi u Americi. Nikola Radan je sa respektabilnim perkusionistom Borisom Bunjcem osnovao Duo Timeline koji izvodi dela raznovrsnih epoha, specijalno prerađenih ili komponovanih za flautu i marimbu.

Veliki broj kompozicija na kojima su radili zajedno kao izvođači ili producenti su ostvarile značajne uspehe i osvojile nagrade na raznim ineternacionalnim medijima i festivalima kao što su: PRI, Istanbul Jazz Festival, BBC, MTV, Sandance Film Festival i drugi.

Iako obojica imaju klasično muzičko obrazovanje, od početka zajedničkog muziciranja oni, pored klasične muzike,  izvode i džez, rok kao i muziku koja počiva na etno motivima raznih naroda širom sveta. Duo Tajmlajn na 49. Kalemegdanskim sutonima nastupa od 18:15 časova.

Merry Gospel Choir / Photo: Promo
Merry Gospel Choir / Photo: Promo

Od 20:30 časova posetioce očekuje izuzetni Merry Gospel hor uz specijalne goste koji će za sada ostati – iznenađenje. Od nastanka, na repertoaru hora su dela crnačke duhovne i gospel muzike, kao i autorske pesme istog i sličnih žanrova.

Hor ima trideset aktivnih članova, a originalna postavka bila je internacionalna, budući da su ga činili pevači i ljubitelji gospela iz svih delova sveta.

Tokom petanest godina postojanja, Merry Gospel hor nastupao je na brojnim festivalima duhovne muzike u zemlji i inostranstvu, učestvovao na velikom broju predstava i manifestacija, albumima eminentnih muzičara, izložbama, naučnim skupovima i interdisciplinarnim projektima, i ostvario saradnju sa brojnim kulturnim institucijama grada Beograda.

Ovaj jedinstveni hor je do sada objavio tri DVD izdanja svojih nastupa u Kolarčevoj zadužbini “Merry Gospel hor – live ” (2006, 2008 i 2010) kao i audio CD.

Ulaz na sve koncerte 49. Kalemegdanskih sutona u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” je slobodan.

 

Previous post

The Killers imaju novi singl... Poslušajte "The Man" sa predstojećeg albuma "Wonderful Wonderful"

Next post

Jubilarni Demofest... Dve bine, dva žirija, 50 demo bendova...

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *