Home»Kultura»Romski život. Dugo putovanje… Otvaranje izložbe 27. juna u Institutu Servantes

Romski život. Dugo putovanje… Otvaranje izložbe 27. juna u Institutu Servantes

4
Shares
Pinterest Google+

Svakodnevica Roma, uz savremeni prikaz ovog naroda i njihovog načina života, biće predstavljena na izložbi “Romski život. Lungo Drom” koja će 27. juna u 19:00 časova biti otvorena u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Romski život. Lungo Drom/ Photo: Promo
Romski život. Lungo Drom/ Photo: Promo

Institut Servantes ovog leta svoje posetioce vodi na mitsko putovanje Pirinejskim poluostrvom, ruku pod ruku sa članovima romske zajednice i njihovim neobičnim, intimnim i više nego aktuelnim pričama iz svakodnevnog života.

Kako je izgledala romska istorija od prihvatanja do progona, na koji način je romska magija promenila špansku kinematografiju i kako je došlo do nastanka flamenka, ali i kakvo je današnje obrazovanje mladih Roma i njihovih porodica, o čemu sanjaju i čemu teže – sve su to teme koje na jedinstven način obrađuje izložba “Romski život. Lungo Drom” (Lungo Drom – dugo putovanje).

Romi su narod koji čini najvažniju manjinsku grupu u Evropi, ali je i dalje u velikoj meri nepoznat i zapostavljen od strane većinskih zajednica.

Romski život. Lungo Drom/ Photo: Promo
Romski život. Lungo Drom/ Photo: Promo

Njihov nomadski način života, koji su vekovima vodili, primorao ih je da se usredsrede pre svega na svoju zajednicu, čemu je doprinelo i odbacivanje sredine u raznim društvima u kojima su živeli.

Kustosi Hoakin Lopez Bustamante i Đoan Manuel Oleake Moreno ovom izložbom žele da posetiocima približe istoriju romskog naroda i utiču na unapređenje suživota sa jedinom panevropskom manjinom danas.

Romski život. Lungo Drom/ Photo: Promo
Romski život. Lungo Drom/ Photo: Promo

Romsku zajednicu u Španiji, koja važi za najintegrisaniju u Evropi, predstaviće niz istorijskih i savremenih fotografija, snimaka, interaktivnih elemenata, dokumenata i predmeta podeljenih u jedanaest celina:
1. Romski život
2. Lungo Drom: dugo putovanje Roma, od prihvatanja do progona
3. Romantičarski mit
4. Odlazak u grad, zanati, napuštanje korena
5. Život u gradu: romska naselja, nedaće i prisilni unutrašnji egzil
6. Flamenko: najpoznatija romska umetnost
7. Obrazovanje: budućnost leži u učionici
8. Religija i duhovnost: “Devel” i Romi
9. Tipični film, tematska kinematografija i folklorni kič
10. Porodica: nasleđe i budućnost
11. Mladi: život Roma u 21. veku.

Romski život. Lungo Drom/ Photo: Promo
Romski život. Lungo Drom/ Photo: Promo

Posle otvaranja izložbe u Institutu Servantes, u Studentskom kulturnom centru u 21:00 čas u okviru ovogodišnjeg Belefa nastupiće španska flamenko zvezda Alba Molina i bend Kal iz Srbije.

Izložbu “Romski život. Lungo Drom” organizuju Agencija za promociju kulture Španije, Fondacija Institut za romsku kulturu u saradnji sa Institutom Servantes u Beogradu, a prestonička publika moći će da je pogleda do kraja septembra.

Previous post

TUŽAN DAN ZA STONSE: Preminula Kitova Anita

Next post

ŠTA UČINI CRNI NOBELOVČE? Bob Dilan plagirao delove govora povodom Nobelove nagrade

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *