Home»Knjige»“Ožeži pa beži” u Novom Sadu: Promocija knjige o Džejmsu Braunu 15. juna u American Corneru

“Ožeži pa beži” u Novom Sadu: Promocija knjige o Džejmsu Braunu 15. juna u American Corneru

3
Shares
Pinterest Google+

Džejms Braun/ Photo: telegraph.co.uk

Džejms Braun/ Photo: telegraph.co.uk

Promocija knjige “Ožeži pa beži: Džejms Braun i potraga za američkim soulom” održaće se 15. juna  od 18:30 časova u biblioteci Američki kutak (Novi Sad, Petra Drapšina 3).

O Džejmsu Braunu i načinu na koji je oblikovao pop kulturu našeg doba, govore Vitomir Simurdić (muzički kritičar) i Aleksandar Šurbatović (urednik izdanja).

Muzika Džejmsa Brauna skoro da je žanr po sebi jer nema sumnje da je on bio jedna od najznačajnijih i najuticajnijih muzičkih figura popularne kulture XX veka.

Poznat i pod nadimkom “najvredniji čovek šou-biznisa”, Braun je istovremeno bio i veoma problematična, pogrešno shvaćena i kontroverzna ličnost.

Photo: Promo
Photo: Promo

Zato je Džejms Mekbrajd, i sam profesionalni muzičar, krenuo u veliki poduhvat potrage za “pravim” Džejmsom Braunom, postepeno razotkrivajući njegovo detinjstvo i priču o propalom imanju na kom je odrastao, kao i skrivenu istoriju njegove mladosti.

Sa slavom stigli su i mnogi problemi, kako privatni tako i profesionalni: smrt sina, optužbe za utaju poreza, borba protiv rasne segregacije i, na kraju, čitava saga oko njegovog nasledstva koja će zadobiti razmere tragične TV sapunice.

Njegov odnos sa zaposlenima i muzičarima bio je kompleksan jer je Braun znao da bude i pokroviteljska, zaštitnička figura, ali vrlo često i surov šef koji ne pokazuje slabosti prema svojim najbližim saradnicima. Bio je bolesno uredan i znao je da posle koncerta satima sređuje frizuru ispod frizerske haube.

Posle smrti organizovana su tri opela, a kovčeg mu je bio od čistog zlata. Ništa se manje nije ni očekivalo od takvog čudaka i muzičkog genija.

Previous post

Čekajući Exit... The Killers objavili novu pesmu "Run For Cover"

Next post

Dobrodošli na Book&Roll Open Day #3: 16. juna u Čumićevom sokačetu dan rokenrola i urbane kulture

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *