Spavate li mirno, rokeri – One dolaze: Otvara se prvi Rok kamp za devojčice u regionu

0
57
Nemesis © John Wolfrik Photography 2016. www.facebook.com/JohnWolfrik
Nemesis © John Wolfrik Photography 2016. www.facebook.com/JohnWolfrik

Selena Simić, bubnjarka benda Nemesis u saradnji sa mladim muzičarkama srpske alternativne scene a u okviru programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva Femix, organizuje prvi Rok kamp za devojčice u Srbiji i regionu.

Photo: Promo
Photo: Promo

Kamp je predviđen za devojčice uzrasta od 10 do 14 godina i održaće se u dečjem odmaralištu “Šuplja stena“ na Avali u periodu od 21. avgusta do 27. avgusta 2017. godine.

Trideset devojčica će tih dana imati priliku da se upozna sa osnovama sviranja bubnja, gitare, bas gitare i klavijatura.

Cilj organizovanja Pok kampa jeste da se razbiju predrasude da su ovi instrumenti više namenjeni dečacima, kao i afirmacija ženskog učešća u rok muzici.

Book&Roll Open Day #2,JŠajzerbiterlemon/Photo: Janko Đurić
Book&Roll Open Day #2,JŠajzerbiterlemon/Photo: Janko Đurić

Činjenica je da je rok muzika na ovim prostorima prilično zapostavljena i da mlađe generacije nemaju priliku da čuju kultne rok bendove jer su previše “zatrpani” prolaznim popularnim hitovima i sadržajima koji su im nametnuti od strane masovnih medija. I baš zato deci treba ponuditi više, a devojčicama približiti poznati rokerski bunt.

O tome koliko je mali procenat žena na alternativnoj muzičkoj sceni i kako treba podržati devojčice ukoliko imaju takva muzička interesovanja pisala je Tatjana Nikolić, članica FEMIX kolektiva, u studiji “Rodni odnosi na alternativnoj muzičkoj sceni Srbije i regiona” koju je odbranila na Univerzitetu umetnosti. Publikacija predstavlja i jak argument za promovisanje rok muzike među devojkama i devojčicama.

Deca iz vode/Photo: Facebook
Deca iz vode/Photo: Facebook

Program koji se devojčicama nudi tokom boravka u Rok kampu jeste upoznavanje sa instrumentima, tehnikom, muzičkim aranžiranjem i komponovanjem, kao i prilika da zasviraju u bendu sa svojim vršnjakinjama iz različitih gradova Srbije.

Book&Roll Open Day/Photo: Janko i Andreja
Book&Roll Open Day/Photo: Janko i Andreja

Prijave za kamp traju od 4. do 18. juna, a sve informacije o konkursu, kriterijumima za učešće i prijavljivanju možete da pogledate na zvaničnoj Fejsbuk stranici Rok kamp za devojčice ili na ovom linku.

Ovaj neprofitni muzičko-obrazovni projekat jedan je od deset pobednika konkursa Klub Superste za 2016. u okviru programa Superste.net.

Plan organizatora je da ovogodišnji Rok kamp bude samo prvi u nizu i da sledeće godine još veći broj devojčica može u različitim gradovima da učestvuje u ovakvom ili sličnom dešavanju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime