GOSPODAR KNJIGA: Đubretar 20 godina skupljao bačene knjige i – otvorio biblioteku

0
53
Hose Alberto Gutijeres/Photo: Youtube printscreen
Hose Alberto Gutijeres/Photo: Youtube printscreen

Hose Alberto Gutijeres, koji je 20 godina vozio kamion za smeće u Bogoti, nosi nadimak “Gospodar knjiga” – 1997. je počeo da skuplja knjige bačene u smeće, a onda u prizemlju svoje kuće otvorio – besplatnu biblioteku.

Gutijeres (54) kaže da je prva knjiga koju je uzeo iz kontejnera bila “Ana Karenjina” ruskog književnika Lava Tolstoja. Kasnije je kući donosio primerke “Malog Princa”, “Ilijade” i dela najpoznatijeg kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa. Susedi su zatim počeli da dolaze i da pitaju da uzmu neku knjigu, bilo za sebe ili za svoju decu.

I onda se rodila ideja. Gutijeres je 2000. godine odlučio da sa svojom suprugom preuredi prizemlje kuće i pretvori ga u besplatnu biblioteku nazvanu “Moć reči”. Uspeh te inicijative je prevazišao očekivanja, jer su u biblioteku kao ispomoć počeli da dolaze volonteri, kao i stranci i ubrzo je postala svetski poznata.

Pošto su neke knjige bile u lošem stanju, Guterijesova supruga, krojačica, došla je na ideju da otvori “Bolnicu reči” gde lepi stranice i menja korice propalih knjiga.

Sada je ova biblioteka bačenih knjiga gost na sajmovima knjiga u Čileu, Meksiku i Bogoti. Porodica Gutijeres je zbog nedostatka prostora putovala kroz Kolumbiju i besplatno delila knjige meštanima u zabačenim područjima.

Hose Alberto Gutijeres/Photo: Youtube printscreen
Hose Alberto Gutijeres/Photo: Youtube printscreen

Sada ih škole i druge obrazovne ustanove pozivaju za pomoć, čak kruže priče da je jedan predstavnik pobunjeničke gerile FARK jednog dana pozvao Gutijeresa telefonom da ga zamoli da izdvoji knjige za pobunjenike koji su se spremali da se posle 50 godina oružane pobune vrate u civilni život.

HL/Izvor: Agencije

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime