Home»Muzika»Radiohead spotom za “I Promise” najavili reizdanje albuma “OK Computer”

Radiohead spotom za “I Promise” najavili reizdanje albuma “OK Computer”

3
Shares
Pinterest Google+

Posle premijernog predstavljanja numere “I Promise“na BBC Radio 6, neobjavljena pesma britanskog benda Radiohead s albuma “OK Computer”, dobila je i prateći spot.

Photo: wikipedia.org
Photo: wikipedia.org

U okviru proslave 20 godina svog antologijskog albuma, Radiohead će 23. juna objaviti bogato reizdanje pod nazivom “OK Computer: OKNOTOK 1997-2017“.

Bonus disk donosi 8 B-sides i tri dosad neobjavljene pesme od kojih je jedna i “I Promise” koju je bend često izvodio na turneji tokom 1996. godine, ali do sada nije postojala studijska verzija.

A kako je bilo te davne 1997. dok je sniman "OK Computer" ...

Radiohead/ Photo: Tom Sheehan
Radiohead/ Photo: Tom Sheehan

U godini jubileja legendarnog albuma, članovi benda Radiohead evocirali su uspomene na snimanje “OK Computera” u ukletoj kući, a svoja ne baš prijatna sećanja, podelili sa fanovima.
– Ljudi su u toj kući stalno čuli neke čudne zvukove i glasove – rekao je gitarista benda Džoni Grinvud.
– Glasovi su mi se stalno obraćali dok sam spavao. Sećam se da sam se jedno jutro probudio i da sam iz nekog razloga morao da se ošišam – nadovezao se frontmen benda Tom Jork.
Jork je objasnio da je to jutro pokušao da skrati kosu makazicama iz švajcarskog nožića, koji uvek nosi sa sobom. – Posekao sam se više puta. Baš je bilo krvavo. Kada sam sišao u dnevnu sobu svi su me zabrinuto gledali. Pitali su me da li sam dobro i šta do đavola nije u redu sa mnom. Onda je Fil odlučio da ne mogu sa takvom frizurom šetati okolo pa me je ošišao na ćelavo – prisetio se frontmen.
On je dodao da je prilikom snimanja bio u veoma čudnom i teškom stanju:
– Većinu vremena sam bio katatoničan i borio se sa klaustrofobijom. Mislim da je u tim trenucima došlo do prezasićenja mog nervnog sistema. Paranoja sa kojom sam se borio svaki dan samo je postajala sve gora. Jedini način na koji sam se borio s njom je bilo pisanje. Sve što sam tada napisao bio je pokušaj da se povežem sa drugim ljudima i tako pokušam da se otarasim osećaja izolacije i usamljenosti, koji su bili uzrok paranoje.
Jork je objasnio da je tada bio veoma nezadovoljan sobom:
– Svaki put kada bih se pogledao u ogledalo osoba sa druge strane mi je govorila da sam bezvredan, da ništa nema smisla i da je sve sranje.
Uprkos tome, bend je uspeo da završi snimanje jednog od legendarnih albuma, koji se i danas sluša i prodaje. “OK Computer” je svetlost dana ugledao  1997. godine, a kao poklon svojim fanovima za 20 godina rada i postojanja bend je najavio novo, prerađeno izdanje ovog albuma.

Album “OK Computer: OKNOTOK 1997-2017“, lista pesama:
Disc 1:

1. Airbag
2. Paranoid Android
3. Subterranean Homesick Alien
4. Exit Music (For a Film)
5. Let Down
6. Karma Police
7. Fitter Happier
8. Electioneering
9. Climbing Up the Walls
10. No Surprises
11. Lucky
12. Tourist
Disc 2:
1. I Promise
2. Man of War
3. Lift
4. Lull
5. Meeting in the Aisle
6. Melatonin
7. A Reminder
8. Polyethylene (Parts 1 & 2)
9. Pearly
10. Palo Alto
11. How I Made Millions

Inače, članovi benda Radiohead osudili su pozive na bojkot koncerta grupe u Izraelu ocenjujući da ti pozivi samo predstavljaju “rasipanje energije”.

Bend treba da završi svetsku turneju koncertom 19. jula u Tel Avivu, ali su mnogi umetnici među kojima i Rodžer Voters iz Pink Floyda, pozvali grupu da ne nastupa u Izraelu.

Radiohead/Photo: facebook@radiohead
Radiohead/Photo: [email protected]

Pevač Radiohead, Tom Jork ocenio je da poziv na bojkot “stvara podelu” u društvu od koje mogu da “imaju koristi” desničarski lideri poput izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, američkog predsednika Donalda Trampa i britanske premijerke Tereze Mej.

– Sve to podstiče razdor. Ne okupljate ljude, ne ohrabrujete dijalog ili uzajamno razumevanje – rekao je Jork.

Bend do sada nije reagovao na pozive na bojkot. Na poslednjem njihovom koncertu u Kaliforniji, grupa je ignorisala veliki plakat na kojem se poziva da ne nastupa u Izraelu.

Izvor: Muzika.hr/nme.com

Previous post

TO JE PROKLETI EMOCIONALNI PAKAO: Nik Kejv progovorio o tragičnoj smrti sina Artura

Next post

Matine "NordArt 2017": Iz Luke Beograd na najveću izložbu savremene umetnosti u Evropi

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *