Home»Pulse»Najave»Ponovo radi Le Studio, ponovo radi Le Studio, ponovo radi…

Ponovo radi Le Studio, ponovo radi Le Studio, ponovo radi…

4
Shares
Pinterest Google+

Teatar Le Studio posle 6 meseci pauze ponovo otvara svoja vrata na novoj lokaciji – u Poenkareovoj 26, a publika koja je već upoznata sa ovim pozorištem zna da je ono do sada radilo u jednom neobičnom potkrovlju u Venizelosovoj ulici.

I ovog puta Le Studio je skriven i to na još neobičnijem mestu. Ulaz označavaju karnevalske zastavice na kojima piše teatar, a penjete se uz stepenice koje podsećaju na sve osim na predvorje pozorišta. Među hladnim betonskim hodnicima iznenadiće vas topao i intiman prostor ovog neobičnog teatra.

O teatru Le Studio…

Žan Batist Demarinji/ Photo: Facebook @lestudio.kpf
Žan Batist Demarinji/ Photo: Facebook @lestudio.kpf

Le Studio su osnovali francuski reditelj Žan Batist Demarinji i scenografkinja Sanja Maljković sa grupom mladih pozorišnih umetnika u februaru 2013. godine kao nezavisno pozorište sa redovnim repertoarom.

Vrlo brzo su se oko ove grupe okupili i drugi umetnici i publika, tako da je pozorište raslo, ostvarilo 9 premijera, i održavalo redovan repertoar četiri godine sa dva ili tri izvođenja nedeljno pred oko 40-ak ljudi.

Specifičnost pozorišta leži u intimnoj atmosferi, u kojoj se briše granica između publike i glumaca. Posetioci imaju osećaj da su u omiljenom baru, dok se uz opuštenu atmosferu, zavaljeni u fotelju, pripremaju za početak predstave koja se odvija na metar, dva ispred njih. Ili posle, kad umesto da odu kući, provedu sate razgovarajući sa glumcima, rediteljem, scenografom…

Nezavisnost pozorišta omogućava veliku slobodu u izboru saradnika, tema, načina rada… i to je on što se oseća na svakom koraku.

– Naša sredstva su improvizovana, ali naši ciljevi i stav su profesionalni, sa kvalitetnom produkcijom u okviru malog budžeta – kažu iz Le Studija.

Novi, veći prostor pruža mogućnost za unapređenje postojećeg repertoara, ali i za istraživanje novih načina izvođenja i bavljenja pozorištem.

Zadržana je “kućna” atmosfera koja je posetiocima već poznata i koja stimuliše neposrednost u odnosu publike i glumaca, kao i brisanje jasnih granica gledališta i scene.

Posle svake predstave veče se nastavlja u opuštenoj atmosferi gde je moguće razgovarati sa umetničkim timom, dati im mišljenja i kritike.

Kroz jačanje ovakavog odnosa prema publici i publike prema pozorištu, oko Le Studija se okupila zajednica koja je i održala teatar živim već četiri godine i koja će, kako veruju iz teatra, nastaviti da se širi u novom prostoru.

Zahvaljujući prednostima novog prostora sada postoji mogućnost da se aktivnosti prošire i na redovni muzički program, više radionica, izložbi, rezidencije umetnika, kao i na češća gostovanja drugih pozorišta.

A evo šta nas tokom juna očekuje u pozorištu Le Studio:
2. 6. 2017. – 21:00 čas House warming party – žurka otvaranja
3. 6. 2017. – 21:00čas Koncert Kralja Čačka
9. 6. 2017. – 21:00 čas Tom Waits and Nick Cave night – koncert Rain Dogs i Cave dogs
10. 6. 2017. – 21:00 čas Surprise party

Photo: Facebook @lestudio.kpf
Photo: Facebook @lestudio.kpf

 

Previous post

HL VIDEO INTERVJU - TAMARA RISTIĆ KEZZ: Evo kako sam spojila nespojivo i zašto treba da se vidimo 2. juna u KC Gradu

Next post

Bogatstvo za gitaru... ali ne bilo koju: Legendarni "Wolf" Džerija Garsije prodat za 1,9 miliona dolara

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *