Home»Fun»Dan kada je The Who od Deep Purple preuzeo titulu najglasnijeg benda na svetu

Dan kada je The Who od Deep Purple preuzeo titulu najglasnijeg benda na svetu

4
Shares
Pinterest Google+
The Who/Photo: facebook@thewho
The Who/Photo: [email protected]

Na današnji dan, 1976. godine, grupa The Who okitila se titulom najglasnijeg benda na svetu.

U “ono” vreme rokenrola, dok su se mnogi bendovi i obožavaoci vodili maksimom “što glasnije, to moćnije”, i Ginisova knjiga rekorda pratila je zbivanja na koncertima. Mnogi su se bendovi najavljivali sudijama iz Ginisa nadajući se da će baš oni pobediti u ratu decibelima.

Nije poznato da li su The Who s namerom ušli u ovu bitku, ali zbog koncerta 31. maja 1976. na stadionu The Valley u Čarltonu, Ginisova knjiga rekorda proglasila ih je najglasnijim bendom na svetu.

Merenja su pokazala da su momci iz benda “prašili” 126 dB na udaljenosti 32 metra od zvučnika i time srušili raniji rekord Deep Purplea iz 1972. kada su u dvorani Rainbow Theatre sa 117 dB u nesvest bacili troje posetilaca.

Poređenja radi, ako čujete normalan razgovor s metar-dva udaljenosti, to je oko 60 dB, dok usisavate zuji vam 80 dB, rad pneumatskog čekića je oko 100-130 dB, uzletanje aviona oko 120 dB, koliko iznosi i prasak groma tačno iznad promatrača. Naučnici kažu da preduga izloženost zvukovima iznad 85 dB može da ošteti sluh, pa ćemo se samo retorički zapitati kako to izgleda kada ste sat-dva na rok koncertu od 126? Možda treba pitati one koji su bili u Čarltonu. Ako još mogu da nas čuju…

The Who/Photo: facebook@thewho
The Who/Photo: [email protected]

Posle The Who, od 1984. službeno najglasniji bend na svetu bio je Manowar. Oni su i 1994. zabeležili 129,5 dB, zatim 2008. na tonskoj probi sa 139 dB srušili sopstveni rekord. Motorhead je, pak, 1986. sa 130 dB oštetio zidove i konstrukciju Cleveland Variety Theatera. Dok se komšije nisu pobunile zbog preglasne svirke, KISS su 2009. na koncertu u Otavi dostigli – 136 dB.

Ako se pitate ko danas drži službeni rekord najglasnijeg benda, odgovor je – niko. Zbog opravdane bojazni da bi zbog takmičenja bendova u glasnoći stradali fanovi, čelni ljudi Ginesa još su tokom osamdesetih ukinuli ovu kategoriju.

HL/Muzika.hr

 

Previous post

ONA VIŠE NEMA VREMENA ZA GUBLJENJE: Sara Jo nije ona ista... i dobro je što je tako

Next post

HL VIDEO INTERVJU - TAMARA RISTIĆ KEZZ: Evo kako sam spojila nespojivo i zašto treba da se vidimo 2. juna u KC Gradu

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *