Home»Muzika»Homeland»U dobrom pravcu idu novi “Putevi” benda IrieFM

U dobrom pravcu idu novi “Putevi” benda IrieFM

5
Shares
Pinterest Google+
Vukašin Marković& Photo: Promo
Vukašin Marković/ Photo: Promo

Posle prošlogodišnjeg uspeha pesme „Kliziš“, kojim su napravili iskorak u odnosu na svoje rege korene, beogradski sastav Irie FM predstavlja novi singl “Putevi“ u izdanju izdavačke kuće Lampshade Media i prateći videospot koji su režirali Vukašin Marković i Lazar Bogdanović.

U spotu, ili bolje rečeno mini filmu, pojavljuju se Sergej Trifunović i manekenka Sonja Pavlica kao dve suprotstavljene slike u mislima glavnog junaka koga tumači pevač benda Vukašin Marković.

Sonja Pavlica& Photo> Promo
Sonja Pavlica/ Photo: Promo

– Spot je prica o izboru. Pravom, pogrešnom, napravljenom u datom trenutku, pod pritiskom okolnosti, loših procena, prečica, obilaznica… Atmosferičnim narativom pričamo o lošoj ideji negativca priče koja je odbijena od strane našeg heroja, koji time snosi posledice, prisećajući se poslednje lepe stvari koju je video to jutro i dominantne situacije koja mu je presudila. Da li je to pravi ili pogrešan izbor, svakako najskuplje plaćen, ostaje na gledaocu da oseti – kaže autor pesme i frontmen benda Vukašin Marković i dodaje:

– Pesma “Putevi” su razgovor sa samim sobom. U 4 ujutru na autoputu, doduše na motoru, kad je put ispred dovoljno “siguran” da se “misli” na nešto drugo u tom trenutku. Rasuto i bez mnogo odgovora, ali intenzivno, otvoreno, pomalo i sramno, u vrtlogu mana, briga, želja i očekivanja. Nagonska reakcija na paniku koju nosi savremeni svet i svepristunost prebrzog protoka vremena. Oda ličnim slabostima u varljivoj trci sa sekundama. Koja je to “šaka”pravih izbora koje treba doneti kako bih došao do zrna spokoja, i kako se izboriti sa tonom pogrešnih. Iskrena i nervozna introspekcija, kojoj brzina obrtaja nažalost nikako ne čini uslugu, već samo podiže uzbuđenje i na jedan grozničav način tera čoveka da se suoči sa svojom neizbežnom prolaznošću.

Vukasin Markovic/ Photo: Promo
Vukasin Markovic/ Photo: Promo

Po rečima članova benda, novi materijal predstavlja zaokret kako u žanru, tako i u zvuku, a prvi uvid u ono što sledi je upravo singl “Putevi”.

Kako su izjavili u jednom od skorijih intervjua, Irie FM će nastaviti da objavljuje singlove pritom se ne ograničavajući ni žanrom, ni jezikom, ni publikom.

Irie FM iza sebe ima veliki broj koncerata kao i nagradu za najbolji evropski rege bend dodeljenu od strane takmičenja Rototom Contest 2012. godine.

Previous post

Uskoro prvi Palanački Dunav Fest, a na njemu: Brkovi, Goblini, Iskaz...

Next post

Franz Ferdinand kreće na turneju u novoj postavi

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.