Vreme je za Dok’n’Ritam… Drugi festival muzičkog dokumentarnog filma u DK Studentski grad

0
54
Photo: Facebook @doknritam
Photo: Facebook @doknritam

Drugi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam biće održan od 1. do 4. juna u Domu kulture Studentski grad.

Na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima, a takmičarski program festivala podeljen je u dve celine – međunarodna i nacionalna selekcija.

U revijalnom delu regionalnu premijeru imaće film “Rumble: The Indians Who Rocked the World” o ulozi Indijanaca u istoriji popularne muzike, dok će srpsku premijeru imati film “Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words” o Frenku Zapi, jednom od najuticajnijih muzičara druge polovine 20. veka.

Na otvaranju festivala 1. juna nastupiće regionalna zvezda mlađe generacije Sara Renar, čiji zvuk kritičari opisuju kao alternativan sa primesom indi i pop muzike uz malo elektronike, a njena pojava i specifičan izraz postali su prepoznatljivi i popularni širom regiona.

U okviru takmičarskog programa, biće prikazani filmovi “No smoking in Sarajevo” (srpska premijera), dokumentarac o bendu Zabranjeno pušenje, “Neka je dan radostan” dokumentarac o poznatoj makedonskoj rok grupi Kulturno umetnički rabotnici (srpska premijera), bosanski film “Soul train”,  “Panta dospeo na kazan“ i “Zašto je Dragan napravio orkestar”.

Filmovi koji govore o pop rok sceni 70-ih godina na ovim prostorima, grupama Lutajuća srca (iz Niša), pod nazivom “Lutajuća srca – arhiv emocija” i “LP FILM Buldožer – Pljuni istini u oči”, takođe će biti deo takmičarskog programa.

“Najvažniji dečko na svetu”, naziv je još jednog veoma interesantnog filma, u kom će publika moći da upozna fanove Džastina Bibera, a tu je i neobična priča o ljudima koji se prerušavaju u stripovske i filmske heroje donosi film “Vanila Stop!” u Vice produkciji…

U specijalnom programu nazvanom Notabuk biće predstavljene knjige koje se bave muzikom i muzičarima.

Na festivalu će se predstaviti prva muzička knjižara iz regiona – Rockmark, koja na svojim policama trenutno broji više od 800 naslova muzičkih knjiga.

Razgovaraće se o knjigama posvećenim Kurtu Kobeinu, Brus Springstinu, Dorsima, a biće predstavljena najnovija biografija o Princu i muzičke knjige koje nam dolaze iz izdavačke kuće Laguna: “Godine na 6” Vlade Džeta i “Kada kažeš da sam tvoj” Gorana Skrobonje.

Posebno zanimljiv program biće Work in progres koji predstavlja muzičke dokumentarce koji su trenutno u nastanku.

Darko Rundek/Photo: dacebook Darko Rundek (official)
Darko Rundek/Photo: dacebook Darko Rundek (official)

Ovaj segment uključuje gostovanje autora, uz isečke sa snimanja, odabrane kadrove, fotografije..Reditelj Milan Nikodijević sprema film “Rokopisac”, posvećen radu Petra Pece Popovića, novinara, publiciste i utemeljitelja rok kulture na ovim prostorima.

Rediteljka Biljana Tutorov predstaviće nam film o Darku Rundeku i Kargo Orkestru, pod nazivom “Kargo”, a u ulozi koproducenta, predstaviće i dokumentarac o Tusti, prerano preminulom pevaču sastava KUD Idijoti, hrvatskog reditelja Andreja Korovljeva.

Pavle Terzić predstaviće film “BPM” o elektronskoj muzici.

Ove godine, Dok”n”Ritam ima nove važne teme za razgovor sa zanimljivim gostima. Razgovaraće se o uticaju žena na muzičku scenu regiona danas, kao i o značaju muzičkih dokumentaraca i festivala muzičkog dokumentarnog filma u okruženju.

Žiri festivala čine Toni Šarić, promoter muzičkog filma, direktor festivala dokumentarnog rock filma DORF, zatim muzičar Rambo Amadeus i reditelj Mladen Ðorđević, jedan od selektora FESTa.

Pogledajte trejler za “Rumble: The Indians Who Rocked the World”, film koji će biti prikazan 1 juna na otvaranju Dok”n”Ritam festivala…

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime