Home»Film»“SKUPLJAČI PERJA” ZA SVA VREMENA… A na Kanskom festivalu još sedam srpskih filmova

“SKUPLJAČI PERJA” ZA SVA VREMENA… A na Kanskom festivalu još sedam srpskih filmova

4
Shares
Pinterest Google+
Skupljači perja/Photo: Promo
Skupljači perja/Photo: Promo

Filmski centar Srbije najavio je danas da će na filmskom festivalu u Kanu, od 17. do 28. maja, biti prikazano osam filmova iz Srbije i potpisan Ugovor o saradnji između Francuske i Srbije.

Ove godine, u programu “Kan klasik”, 24. maja biće prikazan film “Skupljači perja” Aleksandra Petrovića. Za potrebe prikazivanja u Kanu, Jugoslovenska kinoteka je izradila novu kopiju filma koji je 1967. godine nagrađen Velikom nagradom žirija na tom festivalu.

U okviru tog programa biće prikazano 16 filmova nastalih u periodu od 1946. do 1992. godine, a pored “Skupljača perja”, biće prikazani i drugi filmski klasici “Uvećanje”, “Sav taj džez”, “Carstvo čula” i “Bitka za prugu”.

U okviru programa “ACID TRIP” biće prikazano sedam srpskih filmova – dva dugometražna i pet kratkih.

Kratki filmovi “Tranzicija” Milice Tomović, “Kamen u ruci” Stefana Ivančića, “Izlaz u slučaju opasnosti” Vladimira Tagića, “Dos patrias” Koste Ristića i “If I Had It My Way I Would Never Leave” Marka Grbe Singa biće prikazani 19. maja.

Dugometražno ostvarenje “Vlažnost” Nikole Ljuce biće prikazano 20. maja, a “Rekvijem za gospođu” Bojana Vuletića 21. maja.

Tokom trajanja 70. Kanskog festivala biće potpisan Ugovor između francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike (CNC) i Filmskog centra Srbije (FCS).

Na festivalu će učestvovati i dva producenta iz Srbije – Jovana Nikolić, koja će u okviru programa “Producenti na potezu” (Producers on the Move), predstaviti projekat dokumentarnog filma “Crna svadba”, koji režira Dragan Nikolić, kao i Milan Stojanović, koji će u okviru “Producentske mreže” (Producers Network) predstaviti projekat igranog filma “Korisnici” u režiji Ivana Ikića.

Previous post

Kad mogu Stonsi, što ne bi i Bitlsi... Posle Kita Ričardsa i Pol Makartni u serijalu "Pirati sa Kariba"

Next post

"Neposlušna građanka"... Preslušajte dosad neobjavljenu pesmu Vlade Divljana

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *