Home»Book & Roll»DAN ZA BUNT URBANE KUTURE: Evo kako je Book&Roll Open Day #2 vratio rokenrol u srce grada…

DAN ZA BUNT URBANE KUTURE: Evo kako je Book&Roll Open Day #2 vratio rokenrol u srce grada…

5
Shares
Pinterest Google+

Ok… sad smo dokazali da dobrom voljom i pozitivnim razmišljanjem možemo da menjamo i vremenske prilike J Toliko nam je bilo stalo da Book&Roll Open Day #2 uspe, da smo uspeli da umolimo subotnje nebo da ukine dosadnu jutarnju kišu, oduva tmurne oblake i pokloni nam prelep prolećni dan.

Dejana Radaković i Andreja Ignjatović/ Photo: Janko Đurić
Dejana Radaković i Andreja Ignjatović/ Photo: Janko Đurić

Jer dan posvećen rokenrolu, knjigama, pozorištu, umetnosti, zabavi i druženju, zaslužio je da bude lep. I bio je… Dakle, pre nego što vam opišemo sve što se u subotu popodne dešavalo u Muzičkoj kući Metropolis, prosto moramo da kažemo – hvala ti, nebo.

Drugi dan muzike, knjige i urbane kulture, Book&Roll Open Day #2, održan je u subotu u Metropolisu, u srcu Beograda, a akustičnim cover nastupom otvorio ga je bend Suprotni Svetovi. Uz gitaru i glas podsetili smo se nekih od velikih rok hitova osamdesetih, kao prava uvertira za predstavljanje knige “Precrtani” Dejana Kataline, pisca, novinara i kolumniste portala Headliner.rs, koji svojim romanima već dugo vodi donkihotovsku bitku da njegova generacija ne bude “precrtana”.

Photo: Janko Đurić
Photo: Janko Đurić

Posle najava izložbe fotografija Janka Đurića i Alekse Mirosavljevića na malu veliku scenu Metroplisa izašli su mladi glumci Pan Teatra koji su sjajnom energijom uspeli da prevazđu tehničke probleme i predstave publici svoju “Šetnju kroz vreme” na šarmantan i duhovit način, baš onako kako to pravi glumci moraju da znaju da učine kad ne ide sve onako kako je planirano. Naravno, nagrađeni su burnim aplauzom, a bolje nagrade za glumce, kažu, nema.

Photo: Janko Đurić
Photo: Janko Đurić

Da ovaj Book&Roll Open Day bude poseban pobrinulo se i osam devojaka i Škole za negu lepote koje su pre nekoliko dana pevale u finalu tinejdžerskog takmičenja u San Remu, a njihova verzija legendarne Koenove pesme “Hallelujah” stvarno je ostavila bez daha.

Uz pomoć urednika u Izdavačkoj kući Dereta Aleksandra Šurbatovića predstavili smo hit knjigu “Ožeži pa beži – James Brown i potraga za američkim soulom”, biografiju legendarnog “tate” moderne popularne muzike, koju je napisao Džejms Mekbrajd.

Jelica Kovačević i Aleksandar Janković/ Photo: Janko Đurić
Jelica Kovačević i Aleksandar Jovanović/ Photo: Janko Đurić

A onda nam je Ivan Milenković, lider Bluz Mašine, pokazao zašto je rokenrol ona muzika koja nas sve okuplja i čini srećnima. Energičan i siguran nastup mladog gitariste i pevača podigao je atmosferu u Metropolisu i napravio sjajan uvod u Stereo stihove.

Najbolje prevode svestkih rok klasika, koje je uradio Dragoslav Andrić, nadahnuto je govorila glumica Jelica Kovačević, uz gitarsku pratnju Aleksandra Jovanovića, poznatog i kao Aca Hendriks.

 Nikola Johnny Ranković:/ Photo: Janko Đurić
Nikola Johnny Ranković:/ Photo: Janko Đurić

U Vinilna vremena ovog puta odveo nas je DJ Ivan, podsetivši nas kako to zvuči muzika sa ploča, a potom je na binu izašao najmlađi srpski roker Nikola Johnny Ranković, ovog puta bez svog benda, ali sa svojom gitarom i svojim iskrenim rokerskim stavom koji nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Da li je neko i dalje zabrinut za budućnost srpskog rokenrola? Mi ne…

Posle profesionalaca, na scenu su stupili i gitaristi amateri, u Guitar Hero takmičenju. Bilo je u početku malo skepse, hoće li se dovoljan broj mladih ljudi prijaviti na takmičenje, ali kad je led probijen, lavina je krenula. Čak deset učesnika oprobalo se u najpoznatijijoj muzičkoj igri na svetu, a sve ih je prosto oduvala mlada Teodora, koja je zaradila i odgovarajuću nagradu – paket koka-kole 🙂

Photo: Janko Đurić
Photo: Janko Đurić

A za kraj, rokenerol u svom najčisitijem obliku.

Prvo Šajzerbiterlemon, ubitačna trojka koja intuitivno zna da rokenrol često jeste čista energija. Koje oni imaju toliko da je sa lakoćom prenose na publiku u bučnim, otresitim i divljim rifovima i angažovanim tekstovima koji zajedno vrište buntom.

Vrane Kamene: Photo: Promo
Vrane Kamene: Photo: Promo

I, u velikom finalu, specijalni gosti, Vrane Kamene, kojima su dve gitare, perkusije i glas Ace Pejičića bili dovoljni da pokažu šta znači biti i živeti rokenrol. Što, na početku i kraju svega, i jeste poruka i poenta koju Book&Roll Open Day želi da prenese.

Konačno, imamo samo jedno pitanje za kraj…

Da li ste spremni za Book&Roll Open Day #3? Mi jesmo. Već u junu… Po svemu sudeći, negde na otvorenom…

Photo: Janko Đurić
Photo: Janko Đurić

Ništa bez prijatelja

U životu se ne može bez prijatelja. A Book&Roll Open Day ih ima. Muzička kuća Metropolis, izdavačke kuće Laguna i Dereta, Lampshade Media, brend Clean, Cunami Studio, Srednja škola Artimedia, On line Shop Poludela Majica, portali Telegraf.rs i Noizz.rs… Hvala vam.
Program u Muzičkoj kući Metropolis vodili su Dejana Radaković i Andreja Ignjatović.

HL

Previous post

STIŽE BUNTOVNO SRCE: Madona u septembru objavljuje DVD sa turneje kojom je srušila sve rekorde

Next post

Evo koje 22 pesme sadrži koncertno deluxe izdanje Blind Guardiana

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *